Arama

Nafaka Nedir? (Sözlük)

Güncelleme: 3 Haziran 2016 Gösterim: 2.648 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

nafaka

Ad:  nafaka2.jpg
Gösterim: 369
Boyut:  19.1 KB
1 . Geçinmek için gerekli olan şeylerin bütünü, geçimlik:
"Çoluk çocuğunun nafakası için geceli gündüzlü örs başından ayrılmayan demirciyi göreyim, dedim, bir gün."- N. F. Kısakürek.
Sponsorlu Bağlantılar
2 . hukuk Birinin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
nafaka bağlanmak
nafaka sağlamak




Son düzenleyen Safi; 3 Haziran 2016 12:49
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
18 Temmuz 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nafaka
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Sponsorlu Bağlantılar

Yasa uyarınca bakıp yetiştirmek ya da yardım etmek yükümlülüğü olduğu hâlde bunu yerine getirmeyen kişiden mahkeme kararıyla alınan para. Nafaka, çeşitli biçimlerde olabilir. İştirak nafakası, boşanma durumunda çocuğun velayeti kendisine verilmemiş olan tarafın çocuk için yapılacak harcamalara katılmak üzere verdiği paradır. Boşanma davası sürerken kocanın bakım sorumluluğunun devamı olarak karısı ve çocuklarının geçimini sağlamak için verdiği paraya tedbir nafakası; yardım yapılmadığı takdirde yoksulluğa düşecek olan kardeş ya da ana-babaya verilen paraya yardım nafakası; boşanmada kabahatsiz olan karı ya da kocadan boşanma sonucu büyük yoksulluğa düşeceği kabul edilen tarafa, öteki tarafın ödemek zorunda olduğu paraya da yoksulluk nafakası denir.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
28 Temmuz 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Nafaka Nedir?
MsXLabs.org

1. Geçinmek için gerekli olan şeylerin tümü, geçimlik.
2. Birinin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NAFAKA a. (ar. nafaka).
1. Temel gereksinimlerin karşılanması için gerekli olan şeylerin tümü, özellikle de yiyecek parası; geçimlik: Bu iş nafakanı sağlar. Bütün gün çalışıyor, ama nafakasını zor çıkarıyordu.
2. Nafaka bağlamak, bir kimsenin, bakmakla yükümlü olduğu kimselere geçimini sağlayacak kadar para vermesini mahkeme kararıyla sağlamak. || Nafakasını temin etmek, geçimini sağlamak,

—isi. huk. Kişinin bakmak zorunda olduğu kimselere verdiği para, yiyecek, giyecek vb. || Nafakayı ekarip, usul ve füru nafakaları. || Nafaka-yı iddet, kadının iddeti. yani boşandıktan sonra, yeniden evlenebilmek için beklediği süre içinde ödenen nafaka. || Nafaka-yı makziye, yargıç tarafından belirlenen nafaka. || Nafaka-yı marziye, nafaka alacaklısıyla nafaka borçlusunun, rızalarıyla, aralarında kararlaştırdıkları nafaka. || Nafaka-yı memalik, köle ve cariye nafakaları. || Nafaka-yı muaccele, işlenmeden, zamanı gelmeden verilen nafaka. (Kocanın bir yıllık nafakayı birden vermesi.) || Nafaka-yı müstadene, borç alı narak ödenen nafaka. || Men aleyh-ün nafaka, nafaka borçlusu. || Men leh-ün nafaka, nafaka alacaklısı.

—Med. huk. Bir kimsenin yiyecek, giyecek ve barınma gereksinmelerini karşılamak üzere, yasal bir yükümlülük olarak, belirli aralıklarla ödenen para. (Bk. ansikl. böl.) || Nafaka yükümlülüğü, bir kimsenin yakın hısımlarının yiyecek, giyecek ve barınma gereksinmelerini karşılama (sağlama) konusundaki yasal yükümlülüğü. || iştirak nafakası, boşanma ya da ayrılık kararı verilmiş eşlerden, çocuğun velayeti kendisine verilmemiş olanının, çocuğun bakım ve eğitim masraflarına katılmak üzere, ötekine ödediği nafaka. (Bk. ansikl. böl.) || Tedbir nafakası, eşlerden birinin ayrı yaşamasının haklı olması durumunda, geçim giderlerine katkıda bulunmak üzere öteki eşin ödediği nafaka. (Bk. ansikl. böl.) || Yardım nafakası, bir kimsenin, yardım etmezse yoksulluğa düşecek olan usul ve füruuyla kardeşlerine ödediği nafaka. (Bk. ansikl. böl.) || Yoksulluk nafakası, boşanma sonucunda yoksulluğa düşen eşe öteki eşin ödediği nafaka. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Med. huk. Nafaka borcunun niteliği ve kapsamı nafakanın türüne göre değişir. Ancak her tür nafaka borcu yasa kuralına dayanır. Nafaka, ahlaki değil yasal bir yükümlülüktür. Bu yükümlülük nafaka alacaklısının yiyecek, giyecek ve barınma gereksinmelerini kapsar. Nafaka borcu kişisel bir borçtur; mirasçılara geçmez.

iştirak nafakası. Boşanma kararıyla birlikte çocuğun velayeti, eşlerden birine ve rilince, öteki eş de iktisadi durumuna göre, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılmak zorundadır, iştirak nafakasına, boşanma ya da ayrılık davasına bakan mahkemece karar verilir. Nafaka tutarı, eşlerin iktisadi durumları ve çocuğun gereksinmeleri göz önünde tutularak belirlenir. Kural olarak bu nafaka, çocuğun ergin olmasına kadar sürer. Ancak, çocuk öğrenimini sürdürüyorsa, nafakanın öğreniminin sonuna kadar ödenmesi gerekir.

Tedbir nafakası. Bu nafaka türü, evlilik birliğinin korunmasına ilişkin bir önlemdir. Eşlerden biri aile ödevlerini yerine getirmezse, öteki eş yargıcın işe elkoymasını isteyebilir. Yargıç, evlilik birliğini korumak için yasada öngörülen önlemleri alır. Sağlığı, ünü ya da işlerinin gelişmesi ortak yaşam yüzünden tehlikeye düşen eşlerden biri kendine ayrı bir konut edinebilir. Boşanma ya da ayrılık davası açıldıktan sonra eşlerden her birinin, dava süresince, birlikte yaşamaya son verme hakkı vardır. Eşlerden biri istemde bulunur ve ayrı yaşama durumu haklı olursa, yargıç onlardan birinin geçim giderlerine ötekinin ne ölçüde yardım edeceğini saptar (Türk med. k. md. 161, 162).

Yardım nafakası isteyebilecek kişiler yasada sınırlayıcı bir biçimde belirlenmiştir: usul ve füru (ana, baba, büyük ana ve büyük baba, bunların ana ve babaları, çocuklar, torunlar ve bunların çocukları) ile kardeşler. Başka bir yasa kuralı gereğince, evlatlık bağı ana ve babaya ait hak ve görevleri evlat edinene geçirdiğinden (Türk med. k. md. 267) evlat edinenle evlatlık da karşılıklı olarak yardım nafakasıyla yükümlüdürler. Nafaka davası, bununla yükümlü olanlara karşı mirasçılık sırasına göre açılır Davanın konusu, davacının geçinmesi için gerekli ve öteki tarafın geliriyle oranlı olan bir yardım istemidir. Erkek ve kız kardeşler, varlıklı olmadıkça, kendilerinden nafaka istenemez (Türk med. k. md. 316). Öteki yükümlüler için varlıklı olma koşulu aranmaz; belirli bir ödeme güçlerinin bulunması nafaka ödemeleri için yeterlidir.

Yoksulluk nafakası. Türk medeni kanunu'nun bazi maddelerini değiştiren 4 mayıs 1988 tarih ve 3444 sayılı kanuna göre; boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek eş, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, geçimi için diğer eşten mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Ancak, erkeğin kadından yoksulluk nafakası isteyebilmesi için, kadının mali bakımdan refah içinde olması gerekir. Yoksulluk nafakasında nafakayla yükümlü olan kişinin kusuru aranmaz.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Haziran 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Nafaka
  • Yiyecek parası. Geçim için lüzumlu olan şey.
  • Geçindirmeğe mecbur olduğu kimselere veya çocuklarına mahkeme karariyle verilen iaşe parası.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Haziran 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
nafaka ingilizcesi

1. law maintenance allowance.
2. law alimony.
3. living, livelihood, the money upon which someone lives.
–sını almak slang to get beaten up, get a thumping.

– bağlamak /a/
1. to assign (someone) a maintenance allowance.
2. to order that (someone) be paid alimony.

–sını temin etmek /ýn/ (for someone) to provide a living for.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Haziran 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Nafaka Çeşitleri
1-Tedbir Nafakası
2-Yoksulluk Nafakası
3-İştirak Nafakası
4-Yardım Nafakası

TEDBİR NAFAKASI
A)Boşanma davasından önceki tedbir nafakası,
— Eş ve Reşit olmayan çocuklar yararına hükmedilecek tedbir nafakasıdır.
— Bağımsız bir dava olarak açılır. Başvurma harcı dışında, yıllık nafaka bedeli (talebi) üzerinde nisbi harç alınır. Esas defterine kaydı yapılır. Nisbi Avukatlık ücretine hükmedilir.
— Görevli Mahkeme, Varsa Aile Mahkemesi Yoksa Asliye Hukuk Mahkemesidir.
— Yetki sınırlaması yoktur, her yerde açılabilir.
— Reddedilen miktar üzerinden vekalet ücretine hükmedilemez. Tamamen ret halinde ise maktu vekâlet ücretine hükmedilebilir.
— Nafakaya hükmedilebilmesi için kadının ayrı yaşamakta haklı olduğunu her türlü delil ile ispat etmesi gerekir.(kocasının dövdüğü, ağır ihmali, dışarı attığı, başka kadınla ilişkisi olduğu gibi.)
- Kadın gibi erkekte nafaka isteyebilir. Şartları aynıdır.
— Hükmedilecek nafaka tarafların sosyal ve ekonomik şartlarına uygun olmalıdır. Nafaka isteyen üzerinde zenginlik kaynağı oluşturmamalıdır.
— MK. 4 maddesinde ki Hakkaniyet Kuralları esas alınmalıdır.

DEVAMI
Nafaka Nedir? Kanunda Nafaka Hükümleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Mart 2006 / Misafir Bilgisayar
10 Kasım 2015 / Miriel Edebiyat
25 Aralık 2015 / Rower Hukuk