Arama

Seki Nedir?

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 12.082 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
16 Kasım 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
seki ( I )

Sponsorlu Bağlantılar
isim, halk ağzında
1 . Oturmak için evlerin önüne taş ve çamurdan yapılan set.
2 .
Oturulacak sedir biçiminde taş veya set.
3 .
Toprak üstündeki yükseklik, doğal set, taraça.
4 .
coğrafya Akarsuların iki yakasındaki yamaçlarda, bazı deniz ve göl kıyılarında görülen basamak biçiminde yeryüzü şekli, teras.

Birleşik Sözler
çökerti sekisi


seki (II)

isim
Sekil.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEKİ a.
1. Ahşap direkleri nemden korumak için altlarına konulan taş altlık; direk ayaklığı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Oturulmak üzere yapılmış taş ya da ahşap set.
3. Yamaçlarda merdiven basamağı gibi düzeltilip duvarla pekiştirilen yer; teras, taraça.

—Arkeol. Yenitaş ve Bakırtaş dönemlerinde, evlerde, odaları duvarlar boyunca dolanan, 40-50 cm yükseklikte taştan ya da topraktan set. (Çatalhöyük, Çayiinü, Can- hasan, Hacılar vb. merkezlerde görülen bu sekilerin kimilerinin içinde insan iskeletleri bulunması, ölülerin bazı yerlerde buralara gömüldüğünü göstermektedir.)

—Coğ. Seki alnı, ekili yamaçları keserek birbirini izleyen daha az eğimli alanlara bölen ve düzey eğrilerine paralel uzanan şev. (Seki alanları doğal bir oluşum değildir ve toprak kaymalarıyla mücadele etmek amacıyla köylüler tarafından düzenlenir. Batı Avrupa’da yaygındır.) || Seki ya da taraça tarımı, yığma ya da örme küçük duvarlarla sahanlıklar şeklinde parçalara ayırarak yamaçlarda düzenlenen tarlalar. (Bk. ansikl. böl.)

—Jeomorfol. Derine doğru aşınım sonucunda yarılmış bir alüvyal örtünün ya da dolgunun kalıntısı. (Eşanl. TARAÇA.) (Bk. ansikl. böl.] || Basamaklı sekiler, basamaklar biçiminde üst üste sıralanan ve aralarında yüzeyleyen temelle birbirinden ayrılan sekiler. || İç içe sekiler, aynı dolgu içinde oluşmuş, aralarında dolgu temeli görülmeyen ve üst seki alüvyonları bir alttaki seki düzlüğünden daha aşağıda devam eden sekiler.

—Mim. Bir pencerenin şevindeki ince uzun taş altlık. (Ortaçağ'ın askeri ya da sivil mimarlığı.) || Seki altı, PABUÇLUK ve SAFFINlAL’in eşanlamlısı. || Sütun sekisi, bir sıra sütunu ya da gömme ayağı taşıyan yapı eteği. (Eşanl. STİLOBAT.) [Sütun sekisinin gövdesi, tıpkı ayrık bir ayaklık gibi, genellikle silmeli, eteklikli bir tabana oturur ve üst bölümünde bir korniş ya da korniş silmesi yer alır. Terim, yunan tapınaklarında krepisin silmesiz üst basamağını da belirtir.]

—ANSİKL. Coğ. Seki ya da taraça tarımı. Her iklimde yapılır: Kuzey Çin'den Endonezya’ya kadar bütün Uzakdoğu'da, Akdeniz ülkelerinde, Zenci Afrika'da. Çok eskiden beri uygulanır; Meksika'da ya da Andlar'da Kolomböncesi dönemlerden kalma seki izlerine rastlanır. Çeşitli tarım sistemlerinde kullanılan sekiler hem ağaç yetiştiriciliğine (Akdeniz ülkelerinde zeytin) hem de tahıl tarımına, bağcılığa ve sulu tarımlara olanak verir: ayrıca toprak kaymalarına karşı etkili bir mücadele aracıdır. Ne var ki bakımı büyük özen gerektirir ve makineli tarıma pek uygun değildir. Bu nedenle genellikle nüfusun yoğun olduğu ve aşırı titizlik gerektiren tarım bölgeleriyle sınırlı kalır.

—Jeomorfol. Sekiler, birbirini izleyen birikim ve yarılma evrelerinin sonucunda oluşur. Oluşumlarını üç temel etken belirler: aşınım sisteminde ve akarsuların yükleriyle debileri arasındaki ilişkide değişikliklere yol açan iklim salınımları; östatizmin etkisiyle taban düzeyinde oluşan değişiklikler (deniz düzeyi alçaldığında, eski alüvyal ovaları yaran bir geriye aşınım dalgası oluşur); son olarak da yerkabuğunun tektonik nedenlerle biçim değişikliğine uğraması.
Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

15 Mart 2011 / BARIŞ Müzik tr