Arama

Seçkin Nedir?

Güncelleme: 7 Ekim 2015 Gösterim: 1.949 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
16 Kasım 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
seçkin

Sponsorlu Bağlantılar
sıfat
1 . Benzerleri arasında niteliklerinin yüksekliğiyle göze çarpan, üstün, mümtaz, güzide, mutena:
"Burası seçkin konukların ağırlandığı yerdi."- İ. O. Anar.
2 .
Bir toplumda saygın ve etkin mevkilerde bulunan ve toplumun eğitim, ekonomi, siyaset, askeriye, din, sanat vb. alanlarıyla ilgili etkinliklerin denetimini elinde tutan (kişi veya grup), elit.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEÇKİN sıf.
1. Üstün nitelikleriyle benzerlerinden ayrılan, göze çarpan bir şey için kullanılır: Seçkin bir sanat yapıtı. Seçkin bir mağaza.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Her bakımdan (davranışları, eğitimi vb.) ortalamayı aşan, üstün nitelikli kimse için kullanılır; elit, güzide, mümtaz: Ülkenin seçkin aydınlarıyla dostluk kurmak. Seçkin bir müzisyen.

—Ceb. Abelci olmayan bir G grubunun seçkin altgrubu, G nin her x elemanı için H = xHx~1 elde edilen H altgrubu (yasa çarpımla gösterilmiştir). [Değişmez alt- grup da denir.] (Bk. ansikl. böl.)

—Ormanc. Seçkin ağaç, diğerlerinden ayırt edilmesini sağlayan birtakım nitelikleri olan ve soyunun korunmasında yarar umulan ağaç. (Tohumundan yararlanılır ya da aşı çubuğu, aşı gözü elde etmeye yarar.)

—Zootekn. Seçkin hayvan, genetik değeri yeterince yüksek ve kesinlikle belirlenmiş damızlık. || Seçkin hayvan kütüğü, bazı hayvan ırkları için yetiştirme kurumlarınca tutulan ve bu ırkların en iyi damızlıklarının kaydedildiği kütük.

♦ seçkinler çoğl. a. Toplumca değer verilen kimi nitelikleri sayesinde bir toplumda üstün bir yer tutan azınlık grup: Seçkinlerin toplumsal ağırlığı. (Bk. ansikl. böl. Topbil.)

—ANSİKL. Ceb. Her G altgrubu en azından Je) ve G seçkin altgruplarını kabul eder. G den bir başka grup içine her eşyapı uygulamasının çekirdeği seçkin bir altgruptur. Bir Abel grubunda bütün alt- gruplar seçkindir. Bir yerdeğiştirmeler grubunda, ötelemeler altgrubu seçkin bir altgruptur G nin bir altgrubu, elemanlarının bütün eşleniklerini içerirse seçkindir; dolayısıyla bu altgrup, G nin her özyapı uygulamasıyla değişmez.

—Topbil. Toplumbilime "seçkin" kavramını, bu sözcükle bir topluluğun "üstün” üyelerini kasteden Vilfredo Pareto soktu. Buna göre seçkin, içinde yaşadığı toplumu temsil eder: çeşitli toplumsal etkinlikleri güdümler, topluluğun egemen değerlerini korur ve birliğini simgeler. Ayrıca, seçkinin bileşimi, temsil etmekte olduğu toplumun yapısını ve değişimlerini yansıtır. Dolayısıyla, teknolojik toplumlarda seçkinin bileşimi, geleneksel denen toplumlardakinden çok daha karmaşık ve değişkendir.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

30 Ağustos 2013 / Jumong Tiyatro tr
25 Mart 2009 / careless_WhispeR Moda tr
24 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
28 Kasım 2012 / ArCHanqeL Müzik tr
18 Eylül 2012 / Jumong Sinema tr