Arama

Organize Nedir?

Güncelleme: 21 Aralık 2015 Gösterim: 2.464 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
27 Kasım 2009       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
organize

Sponsorlu Bağlantılar
Fransızca. organisé

1.
Kuruluşları ortak bir amaç için bir araya getirme, birleştirme.
2. Düzenleme.
3. sıfat. Düzenli, örgütlü.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ORGANİZE sıf. (fr. organisö)
1. Örgütlü. düzenli, örgütlenmiş, düzenlenmiş bir topluluk, bir şey için kullanılır: Organize güçler. Organize bir hareket.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi organize etmek, öğelerini birleştirerek bir bütün oluşturmak; düzenlemek, örgütlemek: Çalışmayı organize etmekle görevli kimseler.
3. Bir şeyi bir şey halinde organize etmek, o şeye o yönde biçim ve yapı vermek; düzenlemek: Servisi çeşitli bölümler halinde organize etti.
4. Bir şeyi (eylem) organize etmek, o şeyi, o eylemi ayrıntılı biçimde tasarlayarak gerçekleştirmek, düzenlemek: Başarılarını kutlamak için büyük bir balo organize etmişlerdi. Bir yarışma, bir maç, bir gösteri organize etmek; o eylemi hazırlamak, hazırlayıcısı olmak, örgütlemek: Bir ayaklanmayı organize etmek.
5. Organize edilmek, düzenlenmek, örgütlenmek, belli bir işleme hazırlanmak, en ince ayrıntılarına kadar tasarlamak: Organize edilmiş bir karşı hareket girişimi.
6. Organize olmak, örgütlenmek, organize edilmek.

—ikt. Organize sanayi bölgeleri, orta ve küçük sanayi kuruluşlarını belirli bir plan içinde toplamak ve gelişmelerini sağlamak amacıyla gerekli altyapı hizmetleri (yol, su, elektrik vb.) ve sosyal hizmet tesisleriyle (PTT, itfaiye, sağlık, güvenlik vb.) donatılarak kurulan sanayi bölgeleri. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL Örganize sanayi bölgeleri, sanayi yatırımlarını özendirmek, düzenli bir kentleşme ve dengeli bir bölgesel kalkın' ma sağlamak, işsizlik sorununa bir çözüm getirmek amacıyla altyapı ve ulaşım sorunları çözümlenmiş bir ortam yaratarak sanayileşmeyi düzenleyici bir rol oynarlar. Bu bölgeler Türkiye’de genellikle fazla nüfuslu ve ekonomik gelişmeye elverişli kentlerde kurulmakla birlikte, devletin yönlendirmesiyle geliştirilmesi amaçlanan orta büyüklükteki kentlerde ve kalkınmada öncelikli yörelerde de kurulmaktadır, ilk kez Birinci beş yıllık kalkınma planı ile benimsenen organize sanayi bölgeleri, daha sonraki tüm kalkınma planlarında yer almış ve birçok ilde kurularak belli bir işlerlik kazandırılmaya çalışılmıştır. Bu bölgelerde yer alacak sanayi tesisleri 2982 sayılı yasanın (Konut inşaatlarında ve kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlara vergi, resim ve harç istisna ve muaflıkları tanınması hakkında kanun) sağladığı olanaklarla devletin getirdiği "Teşvik belgeli yatırımlar”dan yararlandırılmaktadırlar.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

27 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
15 Ağustos 2008 / nötrino Taslak Konular