Arama

Alfa Nedir?

Güncelleme: 11 Temmuz 2018 Gösterim: 8.705 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

ALFA

Alıntıdaki Ek 66791

ya da ALPHA a (yun. söze.), yunan abecesinin ilk harfi (A, a) fenikecedeki alet işaretinden türemedir.
Sponsorlu Bağlantılar

—Çekird. fiz. Tanecik ışımalarından birine denir.

—Fiz. İnce yapı değişmez'i için kullanılan simge.

—Fizyol. Alfa alıcı, adrenalin ve noradrenaline duyarlı, adrenerjik sistem. (Alfa alıcıların uyarılması, damar daralmasına [bundan atardamar hipertansiyonu doğar], kıldikleştirici kasların kasılmasına, bronş daralmasına, idrar yolları gerilmesine, dölyatağının kasılmasına, bağırsaklarda atoniye, midriyaza ve karaciğerde glikojenolize yol açar.)

—istat. Alfa yanılması - BİRİNCİ TÜR YANILGI

—Metalurj. ve Krist. Bir cismin düşük sıcaklıkta alotropik değişikliğini (a demir, a kükürt) ve bu tür bir cisimden elde edilen katı çözeltileri belirtir (a ferrit: karbonun a demir içindeki katı çözeltisi).

—Nörobıyol.
Alfa engelleyici, özellikle adrenerjik sistemdeki alfa alıcılarını seçerek bunların çalışmasını önleyen sempatikolitik madde.
Alfa ritmi, sağlıklı bir yetişkenin elektroansefalogramında, dinlenme sırasında görülen ritim; frekansı (saniyede 8-13 devir) ve iğıplik biçimindeki genliği (30-50 mikrovolt) ile tanımlanır; bu ritim en iyi saçlı derinin yan ve artkafa bölümünde belirir. (Alfa ritmi, sakin fakat uyumayan bir insandr görülür ve dikkat bir noktaya toplandığında ya da herhangi bir ışıkla uyarılmada durur [durma tepkisi].)

—Radyol. Alfa tedavisi, cisimlerin yaydığı alfa ışınlarının tedavi amacıyla kullanılması.

—Ruhbil. Alfa ordu testi (Alpha test army), amerikan ordusunda Birinci Dünya savaşı sırasında kullanılan ilk kollektif zekâ testlerinden biri.

—ANSİKL. Çekird. fiz. Alfa parçacığı ya da helyon, + 2 yüklü, iki protonla iki nötrondan oluşan bir parçacıktır ve helyum atomunun çekirdeğini oluşturur. Doğal ya da yapay "ağır” radyoaktif elementler yayar. Enerjileriyse birkaç milyon elektronvolta (MeV) ulaşır. Bu tanecikler hızlandırıcılarda üretilip hızlandırılabilir ve enerjileri birkaç yüz, hatta birkaç bin MeV’a çıkarılabilir. Hızlandırılmış parçacıklar nükleer maddeleri bulmada ya da yeni elementlerin bireşimini elde etmede kullanılır.

—Nörobiyol. Alfa engelleyiciler adrenerjik sistemdeki beta alıcıların uyarılmasıyla ortaya çıkan etkileri değiştirmeden alfa alıcılarınkini yok eden adrenolitik maddelerdir. Bunlar doğal ürünler (alkaloit ve çavdar mahmuzu türevleri, yohimbin, raubazin [Rauwolfia serpertina alkaloidi]) ya da sentetik ürünler (fenotiazin grubundan bazı nöroleptikler, büfeniyot, moksisilit klorhidrat, fentolamın) olabilir. Damar genişletici özelliklerinden dolayı alfa engelleyiciler çevre damar hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılır (Raynoud sendromu, beyin ve göz damarı bozuklukları, bazı romatizmal hastalıklarla kulak-burun-boğaz hastalıkları gibi). Alfa engelleyicilerden birçoğu (özellikle prazosin), atardamar hipertansiyonunun tedavisinde tek başına ya da beta engelleyiciler ile birlikte kullanılır.

—Radyol. Alfa ışınları, radyoaktif ışınımların en az delici olânlarındandır. Bu nedenle, tedavi amacıyla kullanıldıklarında hiçbir süzme işlemi gerekmez. (Beta ve gamma ışınları daha delici olduklarından derinin yüzeyel katlan tarafından durdurulamaz). Alfa tedavisi, lösemi, romatizma ve gut hastalığında kullanılmıştır, ancak ağır kemik dokusu bozuklukları, anemi, lökogeni ve uzun vadede kansere neden olduğundan günümüzde kullanılmamaktadır. Maden sularının tedavi edici etkisinin kısmen bu radyoaktiviteye bağlı olduğu sanılmaktadır. (Bu sulardaki ışınım çok azdır.)
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 11 Temmuz 2018 17:51
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
alfa
(S tip a tenacissima), HALFA olarak da bilinir, buğdaygiller (Poaceae) familyasından, yaklaşık 1 m yükseklikte, çokyıllık ot. Akdeniz çevresinde özellikle İspanya’nın güney, Afrika’nın kuzey bölgelerinde yetişen bir çöl bitkisidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Alfadan hasır, halat ve kâğıt yapımında yararlanılır. Bütün liflerinin büyüklüğü ve biçimi aynı olan alfa, odunsu olmayan öbür bitkilerin çoğundan daha fazla selüloz içerir. Kâğıt yapımında alfa kullanımı 1856’da Büyük Britanya’da başlamış, bu üretime elverişli bir hammadde olan alfa uzun süre odun hamuruna tercih edilmiştir.

Alfa hamurundan yapılan kâğıtlar baskıyı arkasına geçirmemesi, pürüzsüz ve oldukça lifsiz dokuda olması, nem oranındaki farklılıklardan etkilenmemesi gibi özellikleri nedeniyle 1950’lerin ortalarına kadar kâğıt sanayisinde gittikçe artan bir üretim hacmine ulaşmıştır.
kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Temmuz 2018 18:13
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Alfa


Alfa (alfa erkek ve alfa dişi), sosyal hayvanlar içerisinde, komünite içinde, diğer bireyler tarafından kararlarına uyulan ve lider konumundaki bireylerdir. Eğer bir erkek ve bir dişi birlikte bu rolü üstlenirlerse, onlara alfa çift adı verilir.

Şempanzeler, komünite içindeki alfa bireye başını sallamak gibi komünite içinde özel anlamı olan jestler göstererek, onların yolda önde yürümesine izin vererek ve komünite içerisinde bir meydan okuma sırasında kenara çekilerek alfa bireyi liderleri olarak tanıdıklarını belirtirler.

Köpekgiller kendi grupları içindeki alfa çiftlerin kararlarına uyup, yiyecek bulunduğunda önce onların yemesine izin verirler. Genellikle sadece o iki alfa bireyin çiftleşmesine izin vererek bir alfa çiftin kendilerini yönetmelerine izin verirler; kurtlar bunun güzel bir örneğidir.

Alfa bireyler, komünite içindeki liderlik konumlarını genellikle üstün fiziksel güçlerini kanıtlayarak alırlar. Yine de bonobolar gibi bazı yüksek derecede sosyal türlerde, komünitenin başına geçmeye teşebbüş eden birey, daha dolaylı yollara başvurabilir. Örneğin diğer bireyler arasındaki politik ittifaklar kurmak ve/veya önceki alfa bireyi devirip yerini almaya çalışmak gibi.

İnsanlarda ise, alfa erkek tanımı genellikle sosyal konum olarak en yüksek noktadaki güçlü erkekler için kullanılır. Batı kültüründe bu terim, küçültücü bir şekilde, kibir ve merhametsizliğe neden olacak şekilde aşırı derecede maskülin olan erkekler için kullanılır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ALFA
Org. kim.
1. iki ya da daha çok izomerden birini tanımlamaya yarayan önek (örnek, naftalen dizisinde: a-naftol).
2. Şekerler ve sterollerin stereokimya ad dizininde kullanılan önek.
3. iki işlevsel grubun arasında hiç karbon atomu olmadığını belirten önek.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ALFA
(ar halfa dan) Akdeniz bölgesinde kendiliğinden yetişen ve dokumacılıkta kullanılan bitki. (Buğdaygiller familyası.)

—ANSİKL. Alfa (Stipa tenacissima), Kuzey Afrika bozkırlarında yetiştirilir. Yaprakları tavusotu yapraklarını andıran, yaklaşık 1 m boyunda düz saplı, sık çalı görünümünde bir bitkidir. Sapçıklarından ve kınlarından koparılan yapraklar, kullanılacakları işlere göre ayrılarak işlenir. En uzun ve kusursuz olanlar ip ve hasır yapımına ayrılır; güzel olanlar yetiştiği yerlerde işlenir; büyük bir kısmıysa kâğıt fabrikalarına gönderilir. Suya bastırılan alfa lifleri dokuma sanayisinde de kullanılabilir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alfa
- I -
isim (a'lfa, l ince okunur) Fransızca alpha
Yunan alfabesinin birinci harfi.

Birleşik Sözler

  • alfa ışınları
- II -
isim, bitki bilimi (a'lfa, l ince okunur) Arapça
Kuzey Afrika'da ve İspanya'da yetişen ve kâğıt, ip, halı yapımında kullanılan bir bitki (Stipa tenacissima).
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Nisan 2011 / Daisy-BT Fizik
16 Mart 2007 / virtuecat Taslak Konular