Arama

Antikor Nedir?

Güncelleme: 12 Mayıs 2011 Gösterim: 5.418 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Ocak 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Antikor - Antikor Nedir - Antikor Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim

Antikor
Yunanca, Fransızca; anticorps

(a'ntikor) biyolojide; Hastalığa sebep olan etkenleri zararsız duruma getirmek için vücudun çıkardığı protein yapılı maddeye verilen isimdir


Antikor
İngilizce. antibody
Antijenlere cevap olarak B lenfositleri ve plazma hücreleri tarafından meydana getirilen ve bağışıklıktan sorumlu olan glikoprotein yapısındaki savunma maddeleri, antibadi.


TDK
.



X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Antikor ve Antijen Hakkında
Sponsorlu Bağlantılar

Vücut, kendini enfeksiyonlara karşı korumak için çeşitli yollara başvurur. Bunların en önemlilerinden biri, vücudun antijen adı verilen yabancı maddelere karşı antikor denilen özel kimyasal moleküller üretme yeteneğidir.

Antijenlerin çoğunluğu virüsler, bakteriler ya da toksinlerdir. Vücut bir antijene karşı, özel bir antikor üretir ve bu ikisi etkileşime girerler. Antikor, antijenleri kümeleştirip akyuvarların saldırısını kolaylaştırabileceği gibi, antijenlerin yüzey özelliklerini değiştirerek akyuvarlarca daha kolay sindirilmelerini de sağlayabilir. Toksinler söz konusu olduğunda, antikorlar bunların zehirli etkilerini nötrleştirirler. Kimi zaman, antikorlar ve antijenler arasındaki etkileşim şiddetli geçer ve dokular zarar görebilir. Çoğu alerjilerin nedeni budur. Organ naklinin en temel sorunu olan, yabancı dokunun vücutça reddedilmesi de bundan kaynaklanır.

Eğer vücut, sözkonusu antijenle daha önceden karşılaşmışsa, antikorları çok daha hızlı üretir. Kızamık ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı kazanılan bağışıklığın temelinde bu yatar. Daha ağır hastalıklarda, vücut ilk saldırıyı kaldıramayacak kadar zayıf olduğundan, bağışıklık edinme şansını yitirebilir ve hasta kurtulamayabilir. Bunu önlemek için, zayıflatılmış ya da zararsız antijenler verilir ve vücudun antikor üretmesi sağlanabilir. Dolayısıyla vücut, hastalıkla karşılaşmadan önce yapay bir bağışıklık kazanmış olur. Çocuk felci, tifo ve başka birçok tehlikeli hastalığın yol açtığı ölümler, aşı denen bu yöntemle önlenmiştir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi