Arama

Peçiç Nedir?

Güncelleme: 5 Ağustos 2010 Gösterim: 2.674 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
peçiç -ci
isimHintçe
  • Zar yerine altı tane küçük deniz hayvanı kabuğu atılarak bunların açık taraflarının üste veya alta gelmelerine göre taş ilerleterek oynanan bir oyun:
"Muşamba fenerlerle kadın misafirler geldi, epeyce bir zaman peçiç ve yüzük oynandı."- R. N. Güntekin.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
5 Ağustos 2010       Mesaj #2
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Peçiç
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar



Pachisi real


Peçiç
(Hintçe: paçisi), karelere ayrılmış haç biçimli bir tahta üstünde, karşılıklı iki eşten dört kişiyle oynanan oyun. Hindistan'ın ulusal oyunu olarak kabul edilir. Bazı kuralları damayı andıran eski bir oyundur.


Oyun, zar yerine atılan yedi tane denizkabuğuna göre taşları belirli bir yol izleyerek ilerletmeye dayanır. Oyuncular deniz kabuklarını yere atar, açık taraflarının alta, üste, yana gelmesine göre taşlar ilerletilir. Her oyuncunun ayrı renkle boyanmış tahta parçalarından oluşan dört taşı vardır. Başlangıçta tahtanın ortasında duran taşlar, önce oyuncuya yakın kenara, sonra sağdan sola doğru ilerleyerek tahtanın çevresini dolanır ve yeniden ortaya döner. Bu dönüşü ilk tamamlayan ikili oyunu kazanır.

Tahta üstündeki işaretli karelere “kale” denir; bu kaleye giren taşlar alınamaz. Bir kaleyi elinde tutan taraf öteki taşlarını kareden geçirebilir; karşı tarafın taşları ise geçemez. Taraflar, rakiplerinin kale dışındaki karelerde duran taşlarını alabilir ve bunları oyuna yeniden başlamak üzere ortaya gönderebilir. Oyunda kullanılan taşlara Peçiç taşı denir. Hindistan'da paçisi adıyla bilinen oyun Türkiye'de (Gaziantep ve Kilis) peçiç adıyla tanınır, denizkabuğu yerine boncuk kullanılır.