Arama

Şer Nedir?

Güncelleme: 6 Eylül 2015 Gösterim: 1.993 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şer - Şer Nedir - Şer Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
şer, -rri

Arapça; şerr

Kötülük, fenalık.


Sıfat
şer
Kötü, fena.

Kötülük; sataşmayı huy edinmiş kötü tabiatlı kimse; şerli' de denir.

TDK


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
9 Haziran 2013       Mesaj #2
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Şer Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Sözlükte "kötülük, fenalık ve kötü iş" anlamına gelen şer, dinî literatürde Allah'ın hoşnut olmadığı, sevmediği, meşru olmayan, işlenmesi durumunda kişinin ceza ve kınamaya müstehak olacağı davranışlar demektir. Kur'ân, şer kapsamına giren davranışlar için fesad, münker, seyyie, habis ve haram kavramlarını da kullanır. Ehli sünnete göre âlemlerin yaratıcısı olan Allah, hayrı yarattığı gibi şerri de yaratır. Çünkü âlemde herşey onun irâde, takdir ve kudreti altındadır. Âlemde ondan başka gerçek mülk, kudret ve tasarruf sahibi başka varlık yoktur. Şerrin Allah'tan olması fiilin meydana gelmesine ilişkin iradesini ifade eder, yoksa Allah kulların kötü fiilleri yapmalarından hoşnut olmaz. (F.K.)
Cici
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞER, -rri a. (ar. şerr).
1. Kötülük: Bir kimsenin şerrinden korkmak, şerrinden kurtulmak. Hayır ve şer
2. (Bir kimsenin) şerrine lanet, kötü bir kimseyle uğraşılmak istenmediği zaman söylenir.

—Esk.
1. Arabozukluğu, çekişme, kavga.
2. Şerr ü lesad, kötülük ve arabozuculuk.

—isi. Din tarafından yasaklanmış olan söz, tutum, davranış; kader gereğince insanın başına gelen bela, musibet, felaket. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. İslam kelam biliminde şer genellikle insan iradesine bağlı olan (iradi) ve olmayan (semavi) olmak üzere iki bölüme ayrılır. Tüm kelam mezheplerine göre semavi şerler Allah'tan olup, insanın kendi yazgısı olan bu şerri önlemesi elinde değildir, iradi şerler konusunda ehl-i sünnet ile mutezile mezhepleri farklı görüş belirtmişlerdir. Mutezileye göre insanın kendi söz, iş ve eylemlerinin de içinde bulunduğu iradi şerlerin kaderle ilgisi yoktur. Bunlar, tümüyle insanın kendi istek ve iradesine bağlıdır ve bunlardan dolayı insan sorumludur. Bu şerlerin hem tanrısal yazgılar olduğunu, hem de insanların bunlardan sorumlu bulunduklarını düşünmek, Tanrı'nın adaletsizlik yaptığı anlamına gelir ki, bu hem akla hem de dinsel ilkelere aykırıdır. Ehl-i sünnet mezhebiyse bazı şer- leri ve insanın kötü olan eylemlerini Allah' ın iradesi dışında tutmanın, O'nun irade ve gücünü sınırlama anlamına geleceğinden kaygı duyulacağı için mutezilenin görüşüne karşı çıkar; insanın kendi kötü eylemlerinde kendisinin sınırlı (cüz'i) iradesinin de etki ve katkısı bulunmakla birlikte bunların aynı zamanda Allah'ın irade ve gücünün etkisiyle gerçekleştiğini belirtir. Cebriye mezhebi ise, insanın hiçbir etkisi ve katkısı bulunmaksızın bütün şerlerin yalnızca Allah'ın irade ve gücüyle gerçekleştiğini savunur.

ŞER, -rrl sıf. (ar. şerr). Esk.
1. Kötülük yapan.
2. Çok kötü, fena.
3. Şerr-un -nas, insanların en kötüsü, zararlısı.

ŞER a. (ar. şerr). Esk.
1. Şeriat: Hâkim -üş-şer (şeriat mahkemesi başkanı; kadı).
2. Büyük, geniş cadde ya da yol.
3. Kanun.
4. Şer-i şerif, İslam şeriatı.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Mart 2013 / ThinkerBeLL Osmanlı İmparatorluğu
23 Ekim 2011 / _Yağmur_ Müslümanlık/İslamiyet