Arama

Voynuk Nedir?

Güncelleme: 9 Temmuz 2015 Gösterim: 1.785 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
27 Mart 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Voynuk

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
voynuk

Tarih Terimleri

Savaş zamanı ordunun ve yüksek komutanların atlarına bakan, barışta da hasahır ve çayır hizmetlerinde çalıştırılan, Hıristiyanlardan, özellikle Bulgarlardan oluşturulan bir sınıf asker.


TDK


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VOYNUK a. (bulgarca voynik, asker' den). Kur. tar
1. OsmanlIlarda seferde ordunun ve önde gelen devlet yöneticilerinin atlarına bakan, barışta ise has ahır ve çayır hizmetlerinde çalışmak üzere hıristiyanlardan ve özellikle Bulgarlar'dan toplanan görevlilere verilen ad. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Voynukbeyi, voynukların en üst düzey amiri. ]| Voynuk kâtibi, OsmanlIlar' da saray has ahırından çayır iş ve hizmetlerinde çalışan voynukların kayıtlarını tutan görevli. || Voynuk seraskeri, sefer sırasında göreve giden voynukların en üst düzey amiri.

—ANSİKL Üç voynuk, bir gönder oluşturur, bunlar sıra ile görev yaparlardı. Voynuklar görev olmadığında baştina denilen çiftliklerde tarımla uğraşır, buna karşılık devlete gönder başına belli bir vergi öderlerdi. Çayır hizmetlerinde çalışanlar çayır voynukları, sefere gidenler sefer voy- nukları diye adlandırılırdı. Bu kurum, 1691'de kaldırıldı, iki yıl sonra yeniden kuruldu, 1878’de ise kesin olarak kaldırıldı.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

1 Ağustos 2015 / nötrino Türkiye'den
27 Haziran 2011 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu