Arama

Kilise Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2012 Gösterim: 5.076 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
kilise
TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim, din b. (***) Rumca

1 . Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer:
"Onlardan iki fedai kilise kapısının karşısındaki harap evin penceresine mitralyözlerini kurdu."- N. F. Kısakürek.
2 .
Hristiyanlıkla ilgili dinî kuruluş.

3 . Hristiyanlığın öğretilmesi, dinî işlerin yönetimi vb. ile ilgilenen papa ve piskoposlar topluluğu.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kilise direği gibi
Birleşik Sözler
  • kilise çanı kilise hukuku başkilise

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
15 Kasım 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kilise
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Hristiyan tapınağı ya da Hristiyanlarla ilgili dinsel örgüt. Hristiyanlığın yayılmaya başlamasından sonraki ilk birkaç yüzyılda ilkel kilise tipleri ortaya çıktı. 6. ve 9. yüzyıllar arasında Bizans'ın mimarî etkisiyle bazilika tipinde kiliseler yapıldı. 11. yüzyıldan sonra özellikle İtalya'da, daha sonra Fransa ve Almanya'da Roman tarzında yapılmış kiliselere rastlanmaktadır.

12. ve 13. yüzyıllarda, Fransa başta olmak üzere İspanya ve Orta Avrupa'da Gotik tarzında kiliseler yapıldı. Rönesans ile birlikte antik ögelerin kullanımıyla kilise mimarisinde değişiklik görüldü; bunun en güzel örneği Vatikan'daki San Pietro (Sen Pier) kilisesidir. Barok stilde yapılmış kiliseler genellikle Orta Avrupa'da, Avusturya ve Bavyera'da yaygındır.

19. yüzyılda, yeni gereç ve tekniklerin kullanımıyla gotik tarzına benzetilerek yapılan kiliseler pek başarılı olamadı. Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra, geniş teknik olanakların ve dinî hoşgörünün yardımıyla çağdaş kilise yapıları ortaya çıktı. Bunun en güzel örneği, Le Corbusier'nin Fransa'da yaptığı Ronchamp şapelidir. 5. yüzyıldan başlayarak Hristiyanlık içinde ayrı mezhepler ortaya çıktı. 9. yüzyılda Bizans kilisesi Roma kilisesiyle olan bağını kopardı. Antakya kilisesinin geliştirdiği ibadet tarzı, zamanla bütün Bizans kiliselerinde benimsendi ve Bizans ayin usulüne sadık kalan kiliseler "Ortodoks Kilisesi" adı altında anılmaya başlandı. Günümüzde Ortodoks mezhebinden olanların ayrı kiliseleri vardır, hepsine birden Doğu Kiliseleri denir. Batı Kiliseleri'nin içinde yer alan en önemli mezheplerse Katolik, Protestan ve Anglikan mezhepleridir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
9 Aralık 2012       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kilise
MsXLabs.org

Birçok kişi 'kilise' denildiğinde bunun binayı nitelediğini düşünür. Bir yere kadar bu düşüncenin doğruluk payı vardır. Ama asıl anlamı bina değildir. Kilise, İsa'ya iman eden insanların oluşturduğu topluluğa verilen addır. Yani birbirleriyle ruhsal paydaşlığı olan, bir araya gelip Kutsal Kitap üzerinde derin derin düşünen, birlikte ezgiler söyleyen, birbirini sevip sayan ve zor günlerinde destek olan büyük bir iman ailesine verilen addır.
Bu büyük iman ailesi tıpkı bir beden gibidir, kimse kimseden daha önemli ya da önemsiz değildir. Herkesin birbiriyle paylaşacak bir şeyi vardır; kimi zaman bir sorun, kimi zaman sevinçli bir haber ya da paylaşacak bir ayet, kimi zaman da İsa'nın verdiği sınırsız sevgi. Kilise, İsa'ya yüceltme isteğiyle yanıp tutuşan kişilerin oluşturduğu canlı bir topluluktur, mimarisi harika binalar değil!


Benzer Konular

27 Ocak 2007 / BARIŞ Din/İlahiyat
16 Ocak 2013 / buz perisi Din/İlahiyat
16 Haziran 2009 / BrookLyn Rüya Tabirleri