Arama

Tekvin Nedir?

Güncelleme: 3 Ağustos 2015 Gösterim: 3.363 Cevap: 2
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
1 Haziran 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
tekvin
isim, eskimiş (tekvi:ni) Arapça tekv³n
Sponsorlu Bağlantılar
Oluşturma, var etme, yaratış, yaratma.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
tekvin etmek


Kaynak: Türk Dil Kurumu
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
8 Haziran 2013       Mesaj #2
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Tekvin Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Allah'ın subûtî sıfatlarından biridir. Mümkinata taalluk eden ve iradeye uygun olarak icad ile tesirde bulunan bir sıfattır. Bu duruma göre tekvin, ilim, kudret ve irade sıfatlarından farklıdır. Mâtüridîlere göre, müstakil, Allah'ın zatı ile kaim, ezelî ve subutî bir sıfat olan tekvin, icad, tesir, ihdas, ihtira gibi kelimelerle de ifade edilir. Tekvin, yaratmak ve rızık vermek gibi fiilî sıfatların merciidir. Böylece Mâtüridîlere göre tekvin; ilim, irade ve kudret sıfatlarından başka olup kudret ve irade gibi mümkünata taalluk eder.
Eşarîler ise tekvinin hakikî bir sıfat olmayıp itibarî, izafî ve diğer fiilî sıfatlar gibi hâdis olduğunu, Allah'ın zatiyle kaim olmadığını belirtmişlerdir. Çünkü onlara göre tekvine verilen rol, yaratmaktır. Halbuki kudret sıfatına iradenin katılmasıyla aynı sonuç hasıl olmakta ve başka bir sıfata gerek kalmamaktadır.
Cici
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEKVİN a. (ar. kevriden tekvin). Esk.
1. Oluşturma, yaratma
2. Yaratış, yaratılış.
3. Tekvin etmek, yaratmak; var etmek.

—Mnrin, Torah'ın ilk kitabı. Birbirinden ayrı edebi türler içeren iki ana bölümden oluşur: l.-XI. bölümlet insanlığın ortaya çıkışını (tekvin) anlatır. Dünyanın yaratılışı, Âdem ile Havva’nın ilk günahı işlemeleri, bu nedenle Dünya'ya atılmaları, İbrahim peygamberin soyu bu bölümün başlıca konularıdır. XIII. ve sonraki bölümlerde İbrahim, ishak, Yakup peygamberlerle çocuklarının yaşamöyküleri anlatılır. Tekvin, ibraniler'in Mısır'dan çıkışlarına kadar geçen olaylarla son bulur.
Tarih, coğrafya ve arkeoloji alanındaki yeni çalışmalar ve araştırmalar Tekvin’de verilen bilgileri ana çizgileriyle doğrulamıştır.

—Ikonogr. Tekvin sahneleri Kutsal Kitap'ın en çok betimlenen bölümlerindendir. (YARATİÜŞ, HAVVA, GÜNAH.) Hıristiyanlığa ait dinsel yapıların pek çoğundaki mozaikler, kabartmalar ve fresklerde Tekvin'den sahneler canlandırmıştır. Tekvin’in tezhipli elyazmaları arasında en ünlüsü ise Viyana’da bulunmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse