Arama

Hamdetmek Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2010 Gösterim: 5.799 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fiil
Sponsorlu Bağlantılar
hamdetmek, -der

Arapça; §amd + T. etmek
(ha'mdetmek)
Tanrı'ya şükretmek:
"Ben hiç şikâyet etmem hâlimizden. Her zaman Allah'a hamdederim." -
N. Cumalı.



TDK


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Kur'an'ın ilk sûresi Fatiha, onun da ilk kelimesi "hamd"dır. Bu keli­me üzerinde tefsir kitaplarında uzun uzun durulmaktadır. Kelime sözlük bakımından medhetmek (örnek) şük­retmek demektir.
Sponsorlu Bağlantılar

Her varlık medhedilebilir, herkese şükredilebilir. Ama Allah'ı medhetmek ve O'na şükret­mek çok farklıdır. Bunun için "hamd" kelimesinin içerdiği mânâ medh ve şükürle karşılanamamaktadır. Çünkü "hamd" yalnız Allah'a yapılır. Başka hiçbir varlığa hamdedilmez. Kişi "Elhamdülillah" dedi­ğinde, "hamdolunmak" yalnız Al­lah'ın hakkıdır, yalnız O'na yaraşır. Başka hiçbir varlığa hamd layık de­ğildir. Çünkü her nimeti veren odur ve verdiği hiçbir nimetin karşılığını beklememektedir. O'nun nimetleri ih­san şeklindedir, karşılıksızdır. O'nun verdiği nimetler hem kendi eseri hem de kesintisizdir. Hamd bir şükür ka­bul edilirse bu ancak Allah'a yapılan bir şükür olarak düşünülmektedir.


Hamd kelimesi Kur'an'da 40'tan fazla yerde geçmektedir. Yine Kur'­an'da bu kelimeyle "el-hamdülillah" diye başlayan Fatiha'dan başka üç su­re daha vardır.


İslam Ansiklopedisi