Arama

Tül Nedir?

Güncelleme: 4 Eylül 2015 Gösterim: 2.393 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
26 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
tül
isim Fransızca tulle

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Çok ince gözenekli pamuk, ipek veya sentetik dokuma.

2 . sıfat Bu dokumadan yapılmış:
"Bütün pencereler eskisi gibi çiçekli ve tül perdeliydi."- A. Haşim.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
tül (isim)

Sponsorlu Bağlantılar

Anlam:Çok ince gözenekli pamuk, ipek veya sentetik dokuma.

Anlam:Bu dokumadan yapılmış

Bilgi:sıfat

Örnek Metin:Bütün pencereler eskisi gibi çiçekli ve tül perdeliydi. (A. Haşim)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TÜL a. (fr. tulle; öz. a. Tulle'den). Tekst.
1. ince pamuk, ipek, yapay ya da sentetik ipliklerle yuvarlak ya da çokgen şekilli ilmikler oluşturarak dokunan, hatif ve saydam, bir tür ince dokuma. (Bk. anslkl. böl.)
2. Aynı dokumadan yapılan ve pencerelere asılan ince perde: Tülleri yıkamak.

—Dantele. Tül işi. sıra ile her ipliğin üstünden ve altından geçerek işlenen ve böylece bir zemin örgüsü ya da motifi oluşturan nakış türü.

—Eczc. Yağlı tül, genellikle balsamlı bir krem sıvanmış gazlı bez. (Yaraların iyileştirilmesinde pansuman şeklinde kullanılırdı.)

—Şapkac. Yüzün bir kısmını ya da tümünü örtecek şekilde bir şapkanın kenarına süs olarak takılan küçük tül parçası.

♦ sıt t.j yapılmış: Tül perde.

—ANSİkl. Tül üretiminde, çözgü iplikleri düşey yerleştirilir ve çözgü ipliklerine göre eğik yönde çalışan atkı iplikleri, bir kenardan diğerine soldan sağa, sonra sağdan sola doğru kesişir. Atkı iplikleri, iki diskten oluşan çok düz küçük bobinlere yerleştirilir; bu diskler, alt bölümünde, demir lamalara oturmasını sağlayan bir yatak yer alan bir şaryo içinde yer değiştirir. Tülün belirleyici özelliği olan bağlama, çözgü ipliklerinin ve bu yataklardaki şaryoların yer değiştirmelerini birlikte düzenleyerek elde edilir. Buna benzer bir ilkeyle, makine dantelleri de gerçekleştirilir.
Tülün, giysilerde kullanılması XVI. yy.'a rastlar. Bavyeralı dantele! Barbara Utt- man'ın işleri büyük bir beğeni kazanmış tı; bunlar, dekoratif motifler ve çiçek na kışlarıyla işli mekikle gerçekleştirilmiş tüllerdi. Makine tülü üretmek için ilk denemeler 1768’de yapıldı; bu iş için, Notting ham'da (İngiltere) kullanılmakta olan çorap tezgâhlarından yararlanıldı. Birçok iyileştirmeden sonra, düşey çözgüsüyle Bobin tezgâhını 1808'de Heathcoat icat etti. XVIII. yy.'ın sonuna kadar, tül yapımı İngiltere'ye özgü bir üretim olarak kaldı. Tül, giysilerde olduğu kadar döşemecilikte de (perdeler) kullanılıyordu. Fransa’da ise Saint-Pierre-lös-Calais imalathanesi 1815'e doğru kuruldu. Hafifliği nedeniyle; ıllusıon tülü denilen tül, 1827’de Dognin tarafından dokundu. Nord bölgesi, günümüzde Lyon ve İsviçre'deki Sankt-Gallen ile birlikte en önemli tül ve makine dantel mer kezlerinden biridir.

Kaynak: Büyük Larousse