Arama

Sıla Nedir?

Güncelleme: 21 Ekim 2015 Gösterim: 2.994 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Ocak 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sıla-i Rahim
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Akrabalık ilgisini kesmeyip sür­dürmek, akrabayı ziyaret edip halle­rini sormak, gönüllerini almaktır. Dinde sıla-i rahim yapmak, önemli bir görevi yerme getirmek sayılmıştır. Akrabanın kollanmak bakımından öncelik hakkı vardır. Hem din kardeşi hem de akraba olması sebebiyle iki hak sahibi olarak değerlendirilmiştir. Birçok Kuran âyeti akrabaya verme­yi, ihtiyaçlarını gidermeyi emrediyor. Onların mağdur ve muhtaç bırakılmamalarını istiyor. Peygamberimiz, ak­rabayı ziyaret etmeyenlerin, gerekti­ğinde yardım ve ikramda bulunma­yanların cennetten mahrum kalacak­larını açıklamıştır.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SILA a. (ar. vaşl'dan sıla).
1. Bir süre ayrı kaldığı memleketine, yakınlarına kavuşma.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Gurbetteki bir kimseye göre, doğup büyüdüğü ve özlemini çektiği yer: Sıla hasreti çekmek.
3. Sıla hastalığı — DAÜSSILA. || Sılaya gitmek, bir süre ayrı kaldığı evini, barkını, yurdunu görmeye gitmek.

—Esk.
1. Ulaşma, bitişme.
2. Hediye, armağan.

—Esk. dilbilg. Sıla sıygası, ulaç, zarf-fiil.

—İsi. Sıla yı rahim, akrabalık bağlarını sürdürüp yaşatma. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Bu konuyla ilgili hadislerde Hz. Muhammet, akrabalık bağlarının yaşatılmasına büyük değer verdiğini dile getirir; akrabaları ile ilişkilerini kesen, onlarla maddi ve manevi ilişkilerini koparanları şiddetle eleştirerek bunun büyük günahlardan (kebair) olduğunu belirtir. Bir kud- si hadiste Hz. Muhammet, Allah’ın şöyle buyurduğunu bildirir: "Ben Allah'ım, Rahman'ım; (akrabalık anlamına gelen) "rahm" sözcüğünü kendi adımdan (Rah- man'dan) türettim. Bu nedenle kim akrabalık bağlarını yaşatırsa ben de o kuluma ilgimi yaşatırım; akrabalık bağlarını koparanlardan ben de ilgimi keserim."

Kaynak: Büyük Larousse