Arama

Sıva Nedir?

Güncelleme: 1 Kasım 2015 Gösterim: 3.498 Cevap: 1
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
sıva
TDK,Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim

1 . Herhangi bir yapıdaki yüzeyleri düzgünleştirmek için kullanılan, yarı akışkan, kum, kireç, çimento karışımı veya toprak harç:
"Onu sıvası dökük, iki göz evinde kınalı saçlı, çipil oğlancığını severken görmeli."- N. Meriç.

2 . Bir yapının duvarlarına sürülen ince harç tabakası.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sıva vurmak
Birleşik Sözler
  • ince sıva
  • kaba sıva

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SIVA a.
1. Bir yüzey üzerine oldukça kalın, sürekli bir katman halinde uygulanan, genellikle macun kıvamında ya da yarı akışkan, beyaz ya da renkli karışım.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir yapının yüzeylerini korumak ya da bezemek için bu yüzeylere uygulanan ince alçı ya da harç katmanı. (Bk. ansıkl. böl. Inş. ve Boyac)
3. Sıva vurmak, bir duvan sıvamak, sıvayla duvarın yüzeyini düzgünleştirmek

—Güz. sant. ince sıva, henüz kurumamış- ken üzerine fresk yapmaya elverişli, iyice tesviye edilmiş ve perdahlanmış ince sıva tabakası.

—inş. ve. Boyac. Kaba sıva, düzgün olmayan bir duvar yüzeyini düzlemek ve ince sıvaya hazırlamak için uygulanan ilk kat sıva. || Kenetli sıva, üzerine çiviler çakılmış ahşap bir çatkı yüzeyine ince bir katman halinde uygulanan karılmış alçı. || Nem kesici sıva, duvarları nemin bozucu etkilerinden korumak için uygulanan sıva. || Püskürtme sıva, akışkan bir harcı çok yüksek basınç altında sıkıştırılmış hava yardımıyla püskürterek uygulanan sıva. || Taraklı sıva, kesme taş üzerindeki pürtükleri andıracak biçimde yapılan sıva. || Tirol sıvası ya da serpme sıvası, harcı bir süpürge yardımıyla püskürterek uygulanan kaba sıva.

—Yerbil. Kayaçlar üzerinde ince bir zar oluşturan kimyasal kökenli mineral birikim. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. inş. ve Boyac. Sıvaların başlıca işlevi duvarları neme karşı korumak ya da onlara dekoratif bir görünüm kazandırmakta Kâgir bir yüzey sözkonusu olduğunda, alçı, kireç ya da çimento esaslı sıvalar kullanılır. Ana bileşeni alçı olan sıvalar, özellikle iç duvarlara; kireç harçlı, takviyeli harçlı ve çimento harçlı sıvalar dış duvarlara uygulanır. Geleneksel sıvalar, çentilerek pürüzlü duruma getirilmiş, temiz bir yüzey üzerine iki ya da daha çok kat halinde, mala, süpürge ya da sıva makinesi yardımıyla uygulanır. Son kat, prizden ya da sertleşmeden önce, farklı dokular elde edecek biçimde, mekanik olarak işlenebilir. Sıva priz yapmadan önce, tirfille düzlenip perdahlanabilir, silinebilir. Sertleştikten sonra da, yüzeye bucarda vurulabilir ya da perdah yapılabilir. Kalıplı beton duvarlarda ya da önüretimli öğeler sözkonusu olduğunda, sıva ile duvar aynı anda dökülür.
Boyacılıkta sıva, geniş lamalı sıvama bıçağıyla ya da benzer bir aletle uygulanır. Binalarda geleneksel olarak en çok kullanılan sıva türü, çinko beyazından ya da titan beyazı ve litopondan oluşan karışıma bir miktar kalsiyum karbonat katılarak elde edilen yağlı sıvadır, ikinci bir işlemle düzleştirilmeyen yağlı sıvaya “astar” adı verilir ve alçı üzerine uygulanır. Çok kuru olmayan bir yüzey üzerine, zeminin "nefes almasına" olanak vermek için sulu sıva ya da emülsiyon sıva uygulanmalı, sıvama işlemini zımparalama izlemelidir.

—Yerbil. Karst bölgelerinde karbonat yüklü yeraltı suları mağaraların ve çatlakların çeperlerine kristalleşmiş kalsit sıvalar bırakır. Kurak ve yarıkurak bölgelerde, ka- yaçlarda bulunan su, yoğun bir biçimde buharlaşır ve kayaçların yüzeyine çözünmüş tuzları bırakır (özellikle demir ve manganez oksitler); böylece kayaçlar, siyahımsı kahverengiden morumsu kahverengiye doğru çeşitli renklerde bir "çöl verniği"yle kaplanır.


Kaynak: Büyük Larousse