Arama

Dizdar Nedir?

Güncelleme: 10 Nisan 2013 Gösterim: 2.646 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

dizdar
Sponsorlu Bağlantılar
İsim
Farsça, dizd¥r

(dizda:rı)

Tarih;

Kale muhafızı, kale bekçisi:

"'Bunlar şehir subaşısının adamları, dizdarlarıydı." -Ö. Seyfettin.

Osmanlı Devleti'nde, kale komutanlarına verilen ad. Dizdar, sürekli olarak, korumakla görevli olduğu kalede kalmak zorundaydı. Kalelerin onarımı, askerî örgütün geliştirilmesi gibi görevlerin yanında topların korunması da dizdarların sorumluluğundaydı. Dizdarlar, bazı orta komutanlarından ve yayabaşılardan seçilirdi. Dirlik olarak tımara tasarruf ederlerdi. Kuruluşundan itibaren imparatorluk örgütünde yer alan dizdarlık, 1826'da Yeniçeri Ocağı ile birlikte kaldırıldı.


TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
10 Nisan 2013       Mesaj #2
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Kale Dizdarı kimdir? Görev ve yetkileri nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
Dizdarlar Kapıkulu Ocaklarının orta yayabaşıları arasından atanırdı. Kalelerin onarım ve bakımı, savunması, güvenliği ve yönetiminden sorumluydular. Gece ve gündüz kaleden ayrı¬lamazlardı. Dizdara yardımcı olarak kale Ağası, bulunurdu. Yer- likulu, gönüllü, beşli, azap, atlı ulûfeci denen askerlerden olu¬şan kale mustahfizlarmın komutanı ve kale halkının da mülki amiridir. Dolayısıyla hükümler doğrudan adına çıkarılırdı.
Yurdiçi kalelerin dizdarları ise bölge güvenliğinden sorumludurlar. Diğer taraftan Yedikule, Rumeli Hisarı ile Amasra ve Sinop kaleleri hapishane olarak kullanıldıklarından bu ka¬lelerin dizdarları mahkumların muhafazası ve cezaların infa¬zım sağlamakla yükümlüydüler.
Dizdarlara tımar verilir, ya da ulûfe bağlanırdı.


kaynak: 99 soruda Osmanlı


Benzer Konular

29 Temmuz 2015 / KisukE UraharA Müzik tr