Arama

Duka Nedir?

Güncelleme: 1 Kasım 2012 Gösterim: 9.517 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

duka
Sponsorlu Bağlantılar
İsim

İtalyanca; duca

(du'ka)


1. Dük unvanının eskiden kullanılan biçimi: "Sırplar bir defa İpek'te kongreye benzer bir toplantı yaparak imparatorluktan ayrılmak ve Sırbistan tacını Savoie dukasına vermek istediler." -F. R. Atay.

2. Bir çeşit Venedik altın akçesi.
İlk kez 1294 yılında Giovanni Dandola tarafından Venedik'te bastırılan altın para. 15. ve 16. yüzyıllarda, başta İspanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de duka basmaya başladılar. Hollanda'da yakın zamanlara kadar ticarette kullanılan 21 mm çapında, 3,494 gr. ağırlığında 983/1.000 ayarında, 5,70 florin değerinde altın dukalar bastırılıyordu. Osmanlılarda II. Mehmet dönemine kadar darphanede damga vurularak duka kullanılırdı.

TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
1 Kasım 2012       Mesaj #2
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye

Duka
Sponsorlu Bağlantılar

İtalyanca bir kelime olan ve ilk kez 1274 yılında Venedik Dukası Lorenzo Tiepolo tarafından bastırıldığı iddia edilen, 17. yüzyıla dek yaygın olarak kullanılan altın para birimidir. Bu paranın ilk kez İtalyan Giovanni Dandolo tarafından basıldığını ileri sürenler de bulunmaktadır.
Duka kelimesi ayrıca Venedik veya Cenova Cumhuriyetlerinin seçimle işbaşına gelen yöneticileri için kullanılan bir unvandır.