Arama

Kaburga Nedir?

Güncelleme: 28 Nisan 2016 Gösterim: 2.471 Cevap: 4
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
6 Temmuz 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaburga
Ad:  kaburga.jpg
Gösterim: 528
Boyut:  9.6 KB


Sponsorlu Bağlantılar
1. isim, anatomi Eğe kemiklerinin oluşturduğu kafes.
"Yüreğinde heyecan büyüdü büyüdü, göğsüne sığmayan bir gürültü kaburgalarını parçalayacaktı." - H. Z. Uşaklıgil
2. Eğe
3. denizcilik Gemilerde dış kaplamanın dayandığı iskelet.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kaburgaları çıkmak (veya sayılmak)

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 28 Nisan 2016 04:45
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KABURGA a. (esk. türkç. kaburka'dan)
1. insanda, sırt omurları ve göğüs kemiği ile birlikte göğüs kafesini meydana getiren ve her iki yanda 12'şer tane olan içe doğru içbükey yay şeklindeki çok uzun kemiklerin her biri. (Eşanl. EĞE.) [Bk. ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kaburgaları çıkmak, sayılmak, aşırı ölçüde zayıf durumda olmak, iskelete dönmek.

—Anat. Kaburga-omur eklemi, kaburga başı ile omur gövdesi arasındaki eklem. |j Kaburga yayı, kemiksi kaburgalarla, kaburga kıkırdaklarının oluşturduğu bütün.

—Denize. Bir geminin ana yapısını oluşturan postaların tümü.

—Havc. Bir uçağın gövde yapısına giren ve gövde eksenine dik konumda yerleştirilen parça.

—Kasapl. Kaburga eteği, kasaplık sığırın, göğüs kemiğininin ucundan buta kadar olan, göğüs ve kann çeperinin alt bölümü.

—Mak. san. Kaburga yapısı, dökümle ya da kaynakla elde edilen bir parçanın (örneğin bir makine gövdesi) kaburgalarından oluşan iskelet.

—Mim. Bir tonozu inşa etmek ya da bir bezeme oluşturmak amacıyla bu tonozun altına örülen, doğrusal ya da eğrisel izdüşümlü, silmek kemer biçiminde öğe. (Eşanl. NERVÜR.) || Bir tonoz örgüsünün yontulmasıyla oluşturulan dekoratif kabartma. || Bir kubbenin iç ya da dış yüzeyini yükseklik yönünde bölümlere ayıran çıkıntılardan her biri. || Bir sütunda yiv oluklarını birbirinden ayıran şerit silme. || Ana kaburgalar sivri kemer çaprazlı bir tonozun ayrıtları altına yerleştirilen kaburgalar. || Çapraz tonoz kaburgası - OJİv. || ikincil ya da yan kaburga, alevli gotik üsluounda bir tonozda, bağlama kemerlerini tonozun mesnet noktalarına bağlayan kaburgalardan her biri.

—Bir tonozun dilimleri altına kafes biçiminde gerilen kaburgalar. || Yelpaze kaburgalar, kilit- taşı ya da bir mesnet üzerine merkezlenen kaburgalar.

—Saraç. Koşum takımında kaltağı oluşturan iki yan tahtadan her biri.

—ANSİKL. Anat.
insanda. Kaburgalar yukarıdan aşağıya doğru sayılır; birincisi boyunla göğsün birleştiği yerde, on İkincisi sırt-bel bölgesi hizasındadır Üç çeşit kaburga vardır: gerçek kaburgalar (1,'den 7.'ye kadar) kıkırdaklarla göğüskemiğine bağlanır: yalancı kaburgalar (8, 9, 10) ön uçlarıyla alttaki kaburga kıkırdağına bitişir; kıkırdakları boşta kalan serbest kaburgaların (11, 12) ön uçları boşta kalır. Bir kaburganın arka ucunda, şu kısımlar bulunur: karşısındaki omurla eklemlenen baş, boyun ve omurun enine çıkıntısıyla eklemlenen tümsek çıkıntı. Her kaburganın kendine özgü biçimi vardır. Özellikle birinci kaburga daha geniş ve daha kısa olup yukarıdan aşağıya doğru yassıdır Bu kaburga, plevra kubbesi ve boynun tabanındaki organlarla bağlantıları bakımından cerrah için büyük önem taşır. Kaburgaların iç yüzeylerinde bir oluk bulunur, bu oluğun iki dudağına kaburgalar arası kaslar yapışır ve içinden de kaburgalar arası damarlar ve sinirler geçer Kaburgalara birçok kas yapışır, diyafram bunların en önemlisidir.

Hayvanlarda. Kaburga sklerotom kökenli bir iskelet parçasıdır Arkada omurgaya dayanır, karın yönünde miyotomları birbirinden ayırır. Omurgalılarda başlıca iki çift kaburga dizisi bulunur: her bölüt yatay miyo- sept içinde bir çift sırt ve somatoplöre yakın bir çift karın kaburgası içerir. Çoksaçaklıgiller ile bazı kemikli balıklar her ikisine de sahip iken; ötekilerde sadece bir tanesi yerinde kalmıştır. Kıkırdaklı balıklarda kaburgalar kıkırdaksıdır; öteki omurgalılarda 2 ya da 3 öğe halinde az çok kemikleşirler Balıklarda kaburgalar karın tarafında serbest halde bulunur ve kılçıklardan güçlükle ayırt edilir Dörtayaklılarda kaburgalar, karın yönündeki göğüskemiğine (gerçek kaburgalar) ya da daha önde bulunan kaburgalara (yalancı kaburgalar) bitişebilir, karın tarafında serbest de kalabilir (serbest kaburgalar). Kertenkelelerin, kuşların ve memelilerin birinci omurlarında kaburga yoktur. Genellikle dört ayaklılarda, memelilerin bel bölgesini oluşturan kısımda, kuyruksokumu üstü omurlarda kaburga bulunmaz. Balıklarda kaburgalar vücudun yan kaslarına desteklik eder.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kaburga ingilizcesi

1. rib cage.
2. rib.
3. frame (of a timber ship).
4. arch. rib (of a vault).
–larý çýkmak/sayýlmak to be all skin and bones.
– kemiði rib.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kaburga
Göğüs kafesini oluşturan kemikler. Yassı ve uçları uzundurlar. İnsanda 12 çifttir. Arka uçları omurlara eklemlidir. Üstteki 7 çiftinin ön uçları göğüs kemiğine, ondan sonraki 3 çiftin ön uçları ise birbirlerine bağlanarak 7. kaburga çiftine eklenirler. 11. ve 12. kaburga çiftinin (son iki çift) ön uçları bir yere bağlanmaz, serbesttir. Kaburgalar, çok esnek olmakla birlikte, dışardan bir çarpma ya da basınç sonucu kırılabilirler. Fakat kaynaması en kolay kemiklerdir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Nisan 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kaburgalar (Costea)
Göğüs kemiğinin her iki yanında 12 adet kaburga vardır. İnce ve yassı kemikler olup dışa doğru bükülü durumdadır, arkada göğüs omurları ile eklem yapar. Yukarıdan ilk yedi çift göğüs kemiği ile eklem yapar. 8 , 9 ve 10 çiftler 7. çifte bağlıdır. 11 ve 12. çiftlerin ön uçları serbest durumda bulunur. Kaburgaların ön uçları kıkırdak yapıdan oluşmuştur. Bu durum esneklik sağladığı için solunumu kolaylaştırır.

DEVAMI Kemik Nedir - Kemiğin Yapısı Ve Görevleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Nisan 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
16 Aralık 2009 / fenerist5 Soru-Cevap