Arama

Lake Nedir?

Güncelleme: 2 Şubat 2016 Gösterim: 1.884 Cevap: 3
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
7 Temmuz 2012       Mesaj #1
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lake
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Laka denilen kırmızı-esmer renkte maddeyle cilâlanmış eşya. Lakeyle cilâlanacak tahta ya da madensel yüzey, önce iyice perdahlanır; sonra cilâlanacak yüzeye yaklaşık yirmi kez lake sürülür. Her cilâdan sonra, cilânın kuruması beklenir. Cilt üzerine yapılan lakeler çeşitli biçimlerde bezenir.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Türk dil kurumu

Sponsorlu Bağlantılar
lake
sf. (l ince okunur) Lak ile cilalanmış: “Yaldızlı beyaz lake karyolasının yanındaki koltukta dadısı uyukluyordu.” -C. Uçuk.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LAKE sıf. (fr. laquS). Laka ile cilalanmış olan: Lake masa.

—Ciltç. Lake cilt, mukavva, deri ve ahşap üzerine yaldız ya da boyayla çeşitli motifler yapıp vernik (rugan) çekerek hazırlanan cilt. (Bk. ansikl. böl.)

—Hematol. Lake ortam, alyuvarların erimesiyle ortaya çıkan hemoglobinin homojen olarak dağıldığı ortam (plazma ya da serum).

—ANSİKL. Ciltç. OsmanlI ciltlerinin önemli bir bölümünü oluşturan lake ciltlere, XVII. yy.'dan başlayarak sıkça rastlanır. Bunlarda koyu zemin üzerine altın ve çeşitli renklerde rumi, hatayi, bulut ve doğalcı üslupta çiçekler işlenmiştir. Çiçek bezemelerinin ünlü sanatçılarından Ali Üsküdari'nin, lake tekniğinde çok başarılı yapıtları vardır. Özellikle Diyarbakır, Bursa, İstanbul ve Edirne'de yapılan lake ciltler değerliydi. Önceleri ruganı diye adlandırılan bu ciltlere, en güzel örnekleri Edirne’de yapıldığından Edirnekâri de denmiştir. XVIII. yy.'dan başlayarak dış ve iç kapaklan manzara, çiçek ve bulut bezemeli lake ciltler yapılmıştır ve bu teknik XIX. yy. ortalarına değin sürmüştür.

—Süslem. sant. Çin lakeleri, daha üstün nitelikli olan japon lakelerinden büyük bir olasılıkla daha eskidir. Moğolistan ve Kore'de Han dönemine ait lake eşyalar bulundu. Lake sanatı doruk noktasına Ming hanedanı zamanında ulaştı; o dönemden sonra Coromandel' lakeleri Avrupa'da çok tutuldu. Çing hanedanı döneminde kaydedilen gelişmeler teknik alanla sınırlı kaldı. Japonya’da, daha VIII. yy.’da imparator Mommu, kendi yapıtlarına imzalarını atan yirmi lake ustası çalıştırmaktaydı. Heian ve Fucivara dönemlerinde, Tosa okulu ressamları tarafından belirlenen gerçek bir ulusal üslup oluştu. 1185-1333 arasında (Kamakura ve Hoco dönemleri), lake sanatı dikkate değer bir niteliktedir. XVI. yy.'ın sonunda Tosa okulu etkisi zayıfladı ve gerileme dönemi başladı; teknik giderek incelik kazandıysa da süslemeler maniyerizmden kurtulamadı.
Uzakdoğu'dan ithal edilen lake eşyalar Fransa'da XVII. yy.'da görülmeye başlandı. XVIII. yy.’da iyice yaygınlaşan lakeden, mobilyaları kaplamakta yararlanıldı; Martin adlı parisli dört sanatçının bulduğu bir cins vernik lakeyi taklit eder. Çağdaş dönemde, J. Dunand gibi sanatçılar lake tekniğini ustalıkla uygulamışlardır.


Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lake ingilizcesi
  • lacquered

Benzer Konular

19 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık
29 Ağustos 2013 / Jumong Sinema ww