Arama

Sami Nedir?

Güncelleme: 18 Eylül 2015 Gösterim: 3.138 Cevap: 2
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sami
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Arapça, İbranice, Süryanice, Habeşçe ve Fenike dillerini konuşan uluslar topluluğuna verilen ad. Efsanelere göre Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemişlerdir. Bu uluslar topluluğunun en önemli kolunu Araplar oluşturur. Akadlar, Babilliler, Asurlular, Aramiler, İbraniler, Fenikeliler bu uluslar topluluğuna dahildirler.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
sami(1. anlamı)
Boyunduruğa geçirilen, öküzlerin bağlanmasına yarayan demir ya da ağaç çubuklar, boyunduruk zelvesi.
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sami(2. anlamı)

Boyunduruk zelvesi.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sami(3. anlamı)

Boyunduruğa öküzleri bağlamak için kullanılan ağaç veya demir çubuk
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sami(4. anlamı)
Boyundurukta hayvanın boynunun iki tarafına inen çubuklar
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sami(5. anlamı)

Boyunduruk üzerinde iki çift olup, koşum hayvanlarının aralarına boyunlarının yerleştirildiği ve alttan özel kayış veya zincirleriyle bağlanan demir veya ağaç çubuklar
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sami(6. anlamı)

Boyundurukta öküzün boynuna takılan çubuk
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

sami(7. anlamı)

Kağnı ve öküz arabası boyunduruğunun her iki yanında bulunan ikişer dik çubuk. (Yavuz, Çayağzı *Şavşat -Artvin; *Susuz, *Posof, -Kars; Kaşpınar *Ağın -Elazığ; -Sivas)
BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü1976

Sami(8. anlamı)

Ar. s¥m³ öz. a. (sa:mi:) 1. Hz. Nuh'un oğlu Sam'dan türediklerine inanılan beyaz ırkın Arapça, Asurca, İbranice ve Habeşçe konuşan çeşitli kavimlerinin toplandığı kol. 2. sf. Bu kola özgü olan.
Güncel Türkçe Sözlük

Sami(9. anlamı)

Köken: Ar.Söyleyiş: (sa:mi) Cinsiyet: Erkek
Yüksek, yüce.
Kişi Adları Sözlüğü

Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAMİ a. (ar. sami).
1. Hz. Nuh'un oğlu Şam'dan türediklerine inanılan ve aralarında dil yakınlığı bulunan çeşitli kavimlerin toplandığı kol.
2. (Tamlayan olarak). Samiler'e ait olan bir şeyi belirtir: Sami dilleri.

—Dilbil. Hami-sami ailesinden ve Kuzey Afrika’dan Orta-doğu Asya’ya dek çok geniş bir alanda konuşulan dil öbeği. (Bk. ansikt. böl.)

—ANSİKL. Sami dilleri, hami-sami (afrika -asya da denir) ailesinin en önemli öbeğini oluşturur Bu ailedeki kimi dillerin yok olmasına (mısır dili), kimilerin gerilemesine (berberice) ya da dağınık küçük topluluklar (kuşi, çad dili) tarafından konuşulmasına karşın sami dillerinin değişik bir çizgisi vardır: günümüzdeki coğrafi yayılım alanı hami-sami dillerinin alanıyla aynıdır. Başka bir deyişle, sözkonusu bölge Ortadoğu ve Afrika kıtasının kuzeyi gibi arapçanın din, kültür ve iletişim düzlemlerinde gerçek bir anlaşma aracı olduğu alandır.
Sami dilleri üç alt öbeğe ayrılır: doğu öbeğinde, hıristiyanlık çağının başlarında yok olan tek bir dil bulunur: akkadca; kuzeydeki batı öbeğinde ugaritçe, fenikece, moab dili, I. binyıl'dan günümüze dek belgeleri bulunan ibranice, çok sayıdaki değişik biçimleriyle aramca yer alır. Güneydeki batı öbeğindeyse bir yandan arapça, öte yandan da etyopya dillerinin yer aldığı güney arapçası bulunur.
Sami dilleri, insanlık tarihinin en görkemli uygarlık dillerinden kimilerini içerir: yahudiliğin dili ibranice ve müslümanlığın dili arapça. Öte yandan, bu öbekteki dillerin evrimini çok uzun bir zaman diliminde inceleme olanağı vardır, çünkü en eski belgeler İ.Û. III. binyıl'dan kalmadır. Bu dönemde bile sami dillerinin mısır dilinden çok ayrı olması nedeniyle hami-sami dillerindeki birliğin bozulması çok daha eskiye (belki V. binyıl'a) dayandırılır
Sesçil düzlemde, Sami dillerinin özelliği ünlü düzgesınin yoksulluğu (kimi arapça lehçelerinde yalnız 4 ya da 5 ünlü vardır) ve kimileri ses aygıtının en art noktalarında (damak eteği, gırtlak, yutak) gerçekleşen ünsüzlerin çokluğudur. Titreşim- lilik (titreşimli / titreşimsiz) bağlılaşımının yanı sıra tumturaklılık içeren ünsüz dizilerinin varlığı da belirtilebilir.
Biçimbilimsel düzlemde, sami dillerinin özelliği belirgin köklerdir: kök, bir dizi ünsüzden oluşur. Bu ünsüzlerin sayısı genellikle üçtür (üç harfli kökler) ve sözcüğün anlamsal temelini oluşturur: bu taban üzerinde gerçekleşen ünlü değişimleri temel kavramın dilbilgisel ve/ ya da sözlüksel biçimlerini doğurur. Örneğin arapçada “j’c'jj'1 (kati) öldürmek kökünden, (katele) öldürdü. (kutile) öldürüldü. (katül) katil. t (kıtı) düşman vb. elde edilir. Yazı da sami dillerinin bu temel niteliğini yansıtır: abeceler ünsüz niteliklidir ve ünlüleri göz önünde bulundurmaz ya da eklentilerle belirtir.
Sami dillerinde birkaç kökten oluşan bileşik sözcükler yoktur, ama önek, sonek ve içeklerle türetmeye çok sık rastlanır. Başlangıçta ad çekiminde üç durum vardı (yalın ya da öznel, belirtme ya da nesnel, tamlayan ya da iyelik durumları). Bu üç durum klasik arapçada varlığını sürdürmüş, ama aramca ve ibranicede hemen hemen yok olmuştur, ikinci ve üçüncü kişilerde fiil eril-dişil cins ayrımı yapar. Fiil çekiminde görünüş (bitmiş / bitmemiş) zamandan daha ağır basar.

SAMİ sıf. ve a. (ar. sami'). Esk.
1. İşiten, duyan.
2. Dinleyen, dinleyici.

SAMİ, sıf. (ar. sami, dişi, sâ- mi). Esk.
1. Yüksek, yüce.
2. Ünlü, şöhretli

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

29 Ağustos 2010 / BARIŞ Müzik ww
11 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
19 Mart 2009 / ThinkerBeLL Basın/Magazin tr
20 Şubat 2007 / Kral_Aslan Edebiyat tr
9 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Spor tr