Arama

Muslin Nedir?

Güncelleme: 24 Ocak 2016 Gösterim: 989 Cevap: 1
[WoL]bL - avatarı
[WoL]bL
VIP -Dream is Destiny-
6 Ağustos 2012       Mesaj #1
[WoL]bL - avatarı
VIP -Dream is Destiny-
Muslin
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Muslin, ince ve seyrek dokunmuş bir pamuklu kumaştır. İpekten dokunanına şifon, kalınına ipek muslin, mermerşahi denir. Genelde düz renktir. İsmi Arapça Musullu, Musul işi anlamına gelen "musuli"den gelir.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
She's remembered everything and now i am dead..
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MUSLİN a. (fr. mousseline; ital. musso- lina ya da mussolino; ar. mavşili, Musul'a ait, Musul'la ilgili'den). Pamuklu, ipekli ya da yünlü, hafif ve yarısaydam dokuma. (MUSULİN de denir).

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Tekst. Pamuk muslin, seyrek dokunmuş, yumuşak ve hafif, şeffaf ve sağlam bir dokumadır. Genellikle düz renkli ve süssüzdür; bununla birlikte kimi kez kumaş, ya dokuma sırasında ya da dokumadan sonra elle işlenmiş nakışlarla süslenebilir. Bu işlem kimi hazırlıklar gerektirir. Genellikle, atkı iplikleri, çözgü ipliklerinden on kat daha incedir ve daha güzel bir doku elde etmek için, atkı, çözgüye göre çoğunlukla, santimetrede bir fazla iplik içerir.
Muslinlerin birçok çeşidi vardır: düz renkliler, lanseler, kesiktiler, işlemeliler ve nakışlılar. Dokumadan sonra muslin, yıkama, yakma, beyazlatma ve apre gibi çeşitli işlemlerden geçirilir. XVIII. yy.’ın sonuna kadar, düz renkli, çizgili ya da işlemeli muslinler yalnız Hindistan'dan ithal ediliyordu. Bu dokuma, OsmanlIlar tarafından Avrupa'ya tanıtılmış ve ancak XIX. yy.'da AvrupalIlarda dokunmaya başlamıştır.

Kaynak: Büyük Larousse