Arama

AACHEN Nedir?

Güncelleme: 25 Mayıs 2015 Gösterim: 695 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
25 Mayıs 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
AACHEN ya da ACHEN (Hans VON), alman ressam (Köln 1552-Prag 1615). Önce Köln'de, sonra İtalya’da (1574) öğrenim gördü; İtalya'da Tintoretto ve Ve- ronese’yi inceledi. Prag'a yerleşti (1596’ya doğr.) ve imparator Rudolf II von Habsburg hesabına çalıştı. B. Spran- ger ile birlikte alman maniyerizminin öncüsüdür (Paris'in yargısı, 1588, Douai müzesi).

Sponsorlu Bağlantılar
AACHEN, Federal Almanya'da kent. Rheinland-North VVestfalen'in güneyinde, Belçika ve Hollanda sınırları yakının-; da; 246 000 nuf. Kömür (taşkömürü veı özellikle linyit) yataklarının yakınında yer- alan Aachen, bir yönetim, ticaret, kültür- (yüksek okullar) ve kaplıca merkezidir. Ayrıca kentte çeşitli sanayi dalları (dokuma, demiryolu gereçleri, elektrikli gereç-ı ler, lastik, besin) bulunur.
• TARİH. Romalılar döneminde de kent olan Aachen, Charlemagne'ın uzun süre kaldığı yerlerden biriydi. Charlemagne kenti genişletti ve bir katedral yaptırdı, imparatorluk kenti Aachen, "Roma krallarfnın taç giydiği geleneksel yer olarak kaldı; 1356'daki Altın yasası’yla, imparator unvanı daha önce Frankfurt'ta seçilen adaylara Aachen'de verilmeye başladı. 1792 ve 1794’te Fransızlar tarafından alınan, Roer yönetim
bölgesinin merkezi olan, 1815’te Prusya'nın eline geçen kent, 1918'den sonra fransız-belçika birliklerince işgal edildi; kentin büyük bölümü ikinci Dünya savaşı’nda yıkıldı.
Aachen’de Charlemagne ve Louis I birçok konsil düzenledi; Kutsal imparatorluk döneminde, kentte, 11 si- nod ve 7 diyet toplandı. Ayrıca kentte imzalanan iki antlaşmayla (mayıs 1668 ve ekim 1748'de), intikal savaşı ve Avusturya Veraset savaşları sona erdi. 1818 de Aachen'de toplanan kongrede, Fransa' nın işgaline son verilmesine ve Louis XVIII yönetiminin Kutsal ittifak a katılmasına karar verildi.
• GÜZEL SANATLAR.En ünlü anıt,katedraldir. Mimar Metz'li Eudes'in Bizans geleneğine göre merkezi planda ve tribünlü olarak yaptığı Charlemagne’ın Pfalz capellasına (796-805), XIV. ve XV. yy.’larda gotik üslubunda büyük bir koro (ilginç heykeller) ve capellalar eklendi. 1884 onarımlarında merkezi kubbenin mozaikleri tümüyle yenilendi. Sütun başlıkları ve parmaklıklarıyla aitteki iki kat, kapı sundurması ve bronz kapı Kanatları ka- * rolenjler döneminden kalmadır. Hazine (kuyumculuk).
Öteki yapılar: XIV.yy.'da, Charl.e- magne’ın sarayının kalıntıları çevresinde yapılan ve birçok onarımdan sonra günümüze ulaşan belediye sarayı ("Taç Giyme salonu"nda A. Rethel'in fresklerinden parçalar); çok değişime uğramış ve onarılmış ortaçağ kiliseleri; mimar Johann Joseph Couven’a (1701- 1763) ya da oğlu Jakob’a mal edilen (1735-1812) yapılar (Altes Kurhaus. eski hamamlar).
Müzeler: Suermondt (ortaçağ heykelleri; Hollanda, flamand, alman okullarından resimler; sanat yapıtları); Couven (Jakob Couven’in yaptığı bir evde: Aachen burjuva yaşamının canlandırılması); eski bir şatoda (Burg Frankenberg) kentin tarihçesi; Yeni Galeri (çağdaş sanat).
• MÜZİK. Aachen VIII. yy.'dan başlayarak müzik yaşamının odağı olmuştur: Charlemagne, Schola Palatina'yt (saray okulu) burada kurdu. Dodecachordon adlı yapıtında Glarean, aachenlı çoksesli müzik ustalarının adlarını sayar: Adam Luyr, Thomas Tzamen, orgcu Richard Mangon,çok geniş bir repertuvarı olan capella koro başkanı Jean Mangon. Köln'le birlikte Rhein Festivali'nin yeri olarak seçilen Aachen'de XIX. yy.’ın en büyük sanatçıları ve bestecileri, seslerini duyurdular. Katedralin müzik okulunda öğretimin temelini gregoryen ilahileriyle Rönesans’ın çoksesli sanatı oluşturur. Aac- hener Madrigalchor (Aachen Madrigal Korosu) ise Almanya'nın en ünlü topluluk- larındandır.

Aachen savaşı (1944). Siegfried hattına yanaşan 1..Amerikan ordusu (Hodges komutasında) 7 ekim 1944'te Aachen müstahkem mevkilerine saldırdı. 10'unda kuşatılan garnizon, ancak 21 ekimde, kanlı sokak çarpışmalarından sonra teslim oldu.

Kaynak: MsXLabs & Büyük L


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

16 Ocak 2008 / KisukE UraharA Sanat ww
21 Haziran 2010 / _Yağmur_ Mimarlık