Arama

Abdallar Nedir?

Güncelleme: 27 Mayıs 2015 Gösterim: 719 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Mayıs 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
ABDALLAR, Türkiye, Azerbaycan, İran, Afganistan, Türkmenistan ve Çin Türkistanı’nda yaşayan türk asıllı bazı etnik toplulukların adı.
i.S. V. ve VI, yy.’da Orta Asya’daki türk kökenli Akhun ya da Eftalitler Abdal adıyla da anılıyordu. 495-525 yıllarında Pen- cab'ı işgal eden Eftalitler, bir imparatorluk kurmuşlardı. 563-567'de Sasanilerin müttefiki olan Göktürkler tarafından egemenliklerine son verildi. Eftalitlerin düzenli bir devlet kuruluşuna ve yasalara sahip oldukları, o dönem Bizans kaynaklarında belirtilmiştir. Çin kaynaklarında dai bunların âdetlerinin Göktürklere benzediği belirtilir. Eski İran kaynakları da Eftalitleri türk olarak adlandırmıştır. Büyük bir olasılıkla Eftalitler, Abdal adını bu devleti kuran kabile ya da soyadından almışlardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Bugün de Anadolu'nun çeşitli yörelerinde kendilerine Abdal adını veren göçebe alevi toplulukları yaşamaktadır. Anadolu Abdallarının bir kısmı gezici derviş topluluklarıydı. XVIII. yy. başlarında türkmen aşiretleri arasında Abdallu, Köçek Abdallu denilen türkmen oymaları yer alıyordu.

MsXLabs & Büyük L.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ