Arama

Zeytin Nedir?

Güncelleme: 18 Mart 2016 Gösterim: 1.369 Cevap: 7
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİN a.
1. Gümüş renginde, uzunca oval yapraklı, yenebilen ya da yağ veren etli meyveli ağaç. (Bil. a. Olea; zeytingiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bu ağacın taze iken yeşil, olgunlaşınca kara olan ve yüksek oranda sıvı yağ içeren meyvesi.
3. Zeytin dalı, barış simgesi sayılan yapraklı zeytin dalı. || Zeytin yağı — ZEYTİNYAĞI. || Zeytin yeşili, koyu nefti yeşili.

—Bot. Siyah ya da kara zeytin, tam olgun hale geldikten sonra toplanan ve yemek-' lik olarak ya da yağ çıkarılmak üzere kullanılan zeytin. || Yeşil zeytin, olgunlaşmadan toplanan ve acı suyundan arındırıldıktan sonra salamuraya konan yemeklik zeytin.

—Mim. ve Süslem. sant. Zeytin silme, zeytin tanelerine benzer süs motifi.

—Mutf. Zeytin dolması, çekirdeği çıkartılıp içine balık ezmesi, küçük doğranmış turşu vb. konmuş zeytin. (Zeytinyağı ve sirke içinde korunur.) || Zeytin ezmesi, bir süre sıcak suda bırakılarak yumuşatılmış zeytinleri kevgirden geçirip çekirdeğini ve kabuğunu ayırarak yapılan püre, (içine zeytinyağı ve sirke katılır. Kanapelerde, kahvaltılık olarak kullanılır.)

♦ sıf.
1. Zeytin ağacından yapılmış, zeytin kaplama: Zeytin masa.
2. Zeytin gözlü, yuvarlak olmayan, iri yeşil ya da siyah gözlü.

—ANSİKL. Zeytinin yaprakları kışın dökülmez. Küçük, beyazımsı yeşil renkli, tek taçyapraklı çiçekleri yaprakların koltuğunda salkım halinde topludur. Önemli türü Avrupa zeytinidir (Olea europea); bunun iki çeşidi vardır: aşılı zeytin (O. eurepea var. oleaster) ve halk arasında "delice” denilen yabani zeytin (O. europea var. sylvestris). Zeytinin anayurdu Anadolu’ dur; yayılma alanı Türkiye, Yunanistan, İtalya, Kuzey Afrika, Portekiz, ispanya ve Güney Fransa’dır. Zeytin bölgesi denilen ve kışın en düşük sıcaklığı - 8°C’ın üstünde olan iklimlerde yetişir; 400 m'den daha yüksek yerlerde nadiren rastlanır. Boyu 12-15 m'ye ulaşan bu ağaç budan- madığı zaman piramit biçimini alır, ince marangozlukta kullanılan sert odunu, sarı renkli, esmer damarlıdır. Yetiştiği toprağın niteliği önemli değildir. Tohumdan ya da çoğunlukla çelikleme yoluyla çoğaltılır. Sulanabilen bölgelerde hektar başına
200-300 ağaç dikilir. Verim zeytinliğin yaşına, sulama olup olmadığına ve yıla göre çok değişkendir (zeytin, çoğunlukla, belirgin biçimde iki yılda bir meyve verir). Ağacın ömrü oldukça uzundur (beş yüz ila bin, hatta iki bin sene).
Zeytinin başlıca zararlıları zeytin sineği (Dacus oleae), zeytin güvesi, kırmızböce- ği, othioryncus gibi böcekler ve karaballık denen mantar hastalığıdır.
Türkiye'de zeytin kuzeyde Artvin’den başlayarak Güney-doğu’da Mardin'e kadar bütün kıyı boylarında yetişir; zeytinlikler kıyıdan 150-200 km içerilere ve deniz düzeyinden 700 m yüksekliğe kadar uzanır.
Zeytin genellikle eğimli, kireçli ve zayıf topraklarda, sulanmayan yerlerde yetiştiği için Türkiye büyük bir zeytin üretim potansiyeline sahiptir. Bugün için bu potansiyelin ancak dörtte biri kullanılmaktadır. 37 ilde 460 000 hektara yakın zeytinlik vardır; delicelik (yabani zeytinlik) halindeki. ve zeytinden başka ürünün zeytin kadar ekonomik yarar sağlamayacağı alanlarsa bunun iki katını bulur. Bugün Türkiye'de yaklaşık 85 milyon zeytin ağacı vardır. Türkiye zeytin üretiminde İtalya (yılda 3 Mt), Ispanya (2,7 Mt) ve Yunanistan'dan (1,6 Mt) sonra gelir. Zeytin bir yıl iyi, bir yıl kötü ürün veren bir bitki olduğundan üretim yıldan yıla dalgalanma gösterir (1979'da 430 000 t, 1980’de 1 350 000 t, 1985'te 600 000 t, 1986’da 1 010 000 t, 1991'de 600 000 t). Yağ tüketiminin sürekli artışı nedeniyle zeytinlikler ve zeytin üretimi 1950'den bu yana sürekli artış göstermiştir. Örneğin 1945-1970 arasında zeytin ağacı sayısı 2,5 kat, zeytin üretimi 4 kat artmıştır. Elde edilen zeytinin büyük kısmı yağ çıkarmakta kullanılır. İhraç edilen zeytin ve zeytinyağı miktarı önemsizdir.

Ad:  zeytin.jpg
Gösterim: 340
Boyut:  31.8 KB

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 18 Mart 2016 22:43
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNGİLLER a. Zeytin ve yasemin gibi, yeryüzünün sıcak ve ılıman bölgelerinde yetişen bitişik taçyapraklı ağaç ya da ağaççıklar familyası. (Bil. a. Oleaceae; zeytinler takımının örnek tipi.)

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Zeytingiller, genellikle karşıt, basit ya da bileşik yapraklı, çoğunlukla er- dişi çiçekli ağaç ya da ağaççıklardır. Meyve tek çekirdeki, etli ya da kapçıktır. Belli başlı cinsler: zeytin, dişbudak, kurtbağrı, altınçanı, yasemin, leylak.

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNKAVKILIGİLLER a Önden solungaçlı karındanbacaklı yumuşakça familyası. (Üyelerinin temel özelliği ayaklarında enine bir oluk bulunması ve bu oluğun çok geniş olan ön bölümünün her kenardan kavkı üzerine taşmasıdır. Kavkıları pürüzsüz, kaygan, yarısilindir biçiminde ve kapaksız ya da kapaklıdır. Zey- tinkavkılıgiller sıcak ve tropikal denizlerde yaşaf Bil. a. Olividae.)
Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNLİ sıf. Üzerinde ya da içinde zşytin olan.

ZEYTİNLİ, Balıkesir'in Edremit ilçesi merkez bucağına bağlı belde; 5 414 nüf. (1990).

ZEYTİNLİ, Adana ilinin merkez ilçesi merkez bucağına bağlı köy; 1 322 nüf. (1990). Adana-Tarsus demiryolu üzerinde bir istasyon konumundaki köyün yakınında üstü düz, terasları basamaklı bir höyük saptandı; kazı yapılmadı.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNLİK a. Zeytin ağaçları olan, zeytin ağaçları yetiştirilen yer.

ZEYTİNLİK, esk. Sirya, Artvin'in merkez ilçesine bağlı bucak; 4 136 nüf. (1990); 13 köy. Merkezi Zeytinlik, 439 nüf. (1990).

ZEYTİNLİK, İzmir'in Ödemiş ilçesi merkez bucağına bağlı belde; 2 724 nüf. (1990).

ZEYTİNLİK dağı, Kudüs kentinin doğusunda yer alan dağ. Kudüs ile arasında Kidron vadisi vardır. Eski ve Yeni Ahit’te sıkça sözü edilir. İsa'nın tutuklandığı Getsemani bahçesi tepenin yama- cındaydı. Resullerin işleri’ne göre Isa burada göğe yükselmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNSİ sıf. Zeytine benzeyen, zeytin biçiminde olan: Zeytinsi meyve.

—Bot. Zeytinsi meyve, DRUPA’nın eşanlamlısı.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNYAĞI a.
1. Zeytin tanelerinden çıkarılan bitkisel yağ.
2. Zeytinyağı gibi üste çıkmak, bir konuda kurnazca davranarak kendisinin suçlu olmadığına herkesi inandırmak, haksız olduğunu kabul etmeyerek, kendini haklıymış gibi göstermek.

—Eczc. Tıbbi zeytinyağı, bulanıklığının giderilmesinden ve havasının alınmasından başka bir işlem görmemiş ham zeytinyağı. Özel bir işlemle elde edilen steril, nöt- ral zeytinyağı, şırınga edilebilen yağlı çözeltilerin ve kolirlerin hazırlanmasında kullanılır. Ağız yolu ile alınan zeytinyağı yumuşatıcı, iç sürdürücü ve koleretik etkilidir.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEYTİNYAĞLI sıf. ve a. Zeytinyağı ile pişirilmiş ya da hazırlanmış yemekler için kullanılır: Zeytinyağlı dolma.

♦ sıf. Zeytinyağı ile pişirilmiş olan.

—Mutf. Zeytinyağlı dolma, soğan, pirinç, baharat, dolma fıstığı, kuş üzümü ve zeytinyağı ile hazırlanan harcı çeşitli sebzelere doldurarak yapılan yemek. (Asma yaprağı, lahana, dolmalık biber, patlıcan vb. sebzelerle hazırlanır.) || Zeytinyağlı iç, zeytinyağı ile hazırlanmış dolma içi.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

5 Ağustos 2010 / kompetankedi Ziraat
31 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
7 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
11 Nisan 2010 / rizademirrd Taslak Konular