Arama

Yakma Nedir?

Güncelleme: 6 Şubat 2016 Gösterim: 799 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAKMA a. Yakmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Berberi. Kırık ve yıpranmış saçları temizlemek için saçı tutamlar halinde burarak özel bir mum alevinden geçirme.

—Boyac. Boya ve cila katmanlarını mekanik olarak temizleme yöntemi. (Genellikle bir pürmüş lambası ile gerçekleştirilir ve bıçakla kazınarak tamamlanır. Bu işlem kolayca yangına yol açabileceğinden her zaman uygulanamaz, ayrıca yüzeyde birtakım zedelenmelere de neden olur.)

—Camc. Cam sanatında asitle yapılan bir süsleme tekniği. (Hidroflorik asitle cam üzerinde buzlu ya da delikli bir yüzey elde edilir.)

—Petr. san. Petrolün içerdiği ve atmosferde açığa çıkan yanıcı artık gazları bacada yakmaya dayanan işlem. (Bu işlem, yenilenemeyen büyük bir enerji kaybına yol açtığından gitgide terk edilmektedir.) || Bacada yakma, atmosferde açığa çıkan yanıcı bir gazı, özellikle de petrolün içerdiği ve kuyudan çıktıktan sonra verimli bir kullanım olanağı sunmayan doğal gazı, petrol üretimi sırasında yakmaya dayanan güvenlik önlemi. || Yerinde yakma, akışkanları ve hazne kayacı ısıtmak ve üretimi artırmak için yataktaki ham petrolün çok az bir miktarını yakarak, petrol çıkarmada kullanılan ısıl yöntem. (Bir kuyunun yakınındaki petrol oluşumu yakıldıktan sonra, sürekli olarak hava püskürtülerek yatak içindeki yanan bölümün genişlemesi ve yer değiştirmesi sağlanır. Açığa çıkan ısı, petrolü akışkanlaştırır ve üretim kuyularına doğru yer değiştirmesini kolaylaştırır. Yeraltında yakma, kömürü yerinde gazlaştırmada ya da bitümlü şistleri yerinde işletmede de kullanılır.)

—Seram, isli yakma, sırlı fırınlama sırasında alevin isli yanması olayı. (Reçineli bir odun kullanıldığında, fırın içinde meydana gelen yükseltgen ortam, indirgen bir ortama dönüşerek renkler ve sır üzerinde etki yapar.)

—Süslem. Bazı tüylere, özellikle devekuşu tüyüne asit uygulayarak, yer yer sadece sap kısmının kalmasını sağlayan işlem. (Bu işlem horoz ve kaz tüyleri gibi ucuz tüyleri, değerli tüyler gibi göstermeye yarar.)

—Tarım. Ekin saplarının, kuru otların, çalıların, anızların ateşle yok edilmesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Tarım ve Bot. Yakma ile çözümleme, bitkisel bileşenlerin mineralleştirilmesine dayanan çözümleme yöntemlerinden biri.

—Tekst, ipliklerin ya da dokumaların görünümlerini iyileştirmek için, yüzeylerindeki havları ve kısa lifleri yakarak yok etmeye dayanan işlem. || Yakma makinesi, genellikle beyazlatılmamış dokumaların ön ve arka yüzeylerindeki havları yakmada kullanılan ve elektrikle ya da gazla ısıtılan özel brülörlerle donatılmış makine. || Yakma memesi, iplik ve dokumaları yakmada kullanılan yakma makinelerinde, alevin çıktığı lüle.

♦ sıf. Yakarak, yakma ile elde edilen. Yakma resim.

—ANSİKL. Çevrebil. Ev çöpleri için, tutuşan katman arasından hava geçmesini sağlayan ızgaralar kullanılır. Erirken ızgaraları yıpratan sanayi artıkları, boylamasına havalandırmalı döner fırınlarda yakılır. Tortular, rotatif fırınlara, döner tabanlı fınn- lara ya da yükselen bir sıcak hava akımıyla yayılım halinde tutulan yüksek sıcaklıktaki kumdan oluşan "akışkan yataklar' 'a atılır.

—Tarım. Yakma özellikle hasat sonunda kalan sapları yok etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu uygulamanın, zaman kazanma dışında başka yararları da vardır: toprağın işlenmesini kolaylaştırma, bazı asalaklara karşı savaş. Fakat sapların çabuk yanması ve anızların yanmasındaki düzensizlik genel olarak yakmanın etkisini sınırlar. Sakıncaları da küçümsenmemelidir: çevre için zararları, gömme ile yararlı olabilecek ya da işletme dışında kullanılabilecek organik maddelerin kaybı, yanma sırasında mineral elemanların (azot, karbon) bir kısmının yitimi.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yakma ingilizcesi
  • burning

Sponsorlu Bağlantılar