Arama

Yayılım Nedir?

Güncelleme: 20 Mart 2016 Gösterim: 914 Cevap: 3
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAYILIM a. Yayılmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Dilbil. Yapısal dilbilimde, aynı bağlam içinde birbirlerinin yerine alabilecek sentagmalar bütünü. (Örn. Aydın okuyor, cümlesinde, müdür, adam, küçük çocuk vb. Aydın’ın yayılımları olabilir.)

—Jeomorfol. Bir vadiye akmayan yüksek debili suların örtü halinde yayılması (bir dağ engebesi çakışında uvedler ya da buzulönü bölgede erime suları gibi). [Bu dinamik yayılım ovası denen özel bir alüvyon ovası tipinin oluşmasına neden olur.]
—Mant. Bir dilin yayılımı, BİR DİLİN KAP- LAMTnın eşanlamlısı.

—Ruhbil. Pavlovcu görüşte bazı sinir etkinliklerinin (özellikle uyarım ve tutukluk), sinir sisteminin anatomik bakımdan yakın bölgelerine yayılması. (Yayılımın zaman içinde ortaya çıktığı ve ardından genellikle tersi olan hareketin [yoğunlaşma] görüldüğü varsayılır.) || Bazı ruhsal etkinliklerin, hiçbir anatomik yakınlık olmadan, yapısal ya da işlevsel olarak bu etkinliklere bağlı olan birimlere yayılması.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 20 Mart 2016 23:27
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yayılı
sıfat
Sponsorlu Bağlantılar
  • Yayılmış, serilmiş:
"Kaymakamlık odasında bile seccadesi yayılı dururdu."- M. Ş. Esendal.
Son düzenleyen Safi; 20 Mart 2016 23:28
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAYILI sıt. Bir yere yayılmış, serilmiş olan şey için kullanılır: Yayılı kilimleri, halıları toplayıp tahtaları silmek.

—Verg. huk. Yayılı muamele vergisi, üretim sürecinin bütün aşamalarına yayılmış bir halde bulunan, başka bir deyişle, bir malın ilk üretiminden son tüketimine kadar her el değiştirmede alınan bir tüketim vergisi türü. (Bk. ansikt.böl.)

—ANSİKL. Verg. huk. Yayılı satış vergilerinden olan ciro vergisi tipinde, ürünler çeşitli üretim aşamalarından geçerken genellikle düşük ve tek bir oranda (°/o 3-4 gibi) vergiye tabi tutulurlar. Örneğin, ürün fabrikadan toptancıya, toptancıdan perakendeciye perakendeciden tüketiciye ge çerken, bu aşamaların her birinde vergi, vergili satış değeri üzerinden hesaplandığı için vergiden vergi alınmakta, bu nedenle de fiyat her satışta daha da yükselmektedir. Bu vergileme tipinde üretim aşamaları ne kadar çok olursa fiyat da o kadar yükselecektir Bu olgu, enflasyona yol açabileceği gibi bir başka etkisi de üretim aşamalarını azaltmak için işletmelerin entegrasyona gitmeleri olacaktır. Bütün bu olumsuz etkiler, üretimin her aşamasından alınan başka bir yayılı tüketim vergisi olan katma değer vergisi ile ortadan kalkar Çünkü, katma değer vergisinde üretim kaç aşamadan geçerse geçsin, vergi, firmanın yalnızca o ürüne kattığı değer üzerinden hesaplanacaktır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yayılı ingilizcesi
  • spread out
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Şubat 2013 / Misafir Cevaplanmış
22 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
12 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap