Arama

Yoksa Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 685 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YOKSA bağ.
1. Bir düşüncenin, bir davranışın, bir tutumun vb. çoğunlukla bir olumsuzluk, bir kısıtlama, bir tehdit içeren karşıt olasılığını anlatmak için kullanılır; aksi halde, aksi takdirde: Böyle olduğunu bilmiyordum, yoksa engel olurdum. Acele el, yoksa geç kalacaksın Yüksek sesle konuşun, yoksa dediklerinizi duyamam. Biraz ders çalış yoksa sınıfta kalırsın. Bahat dur, yoksa dayak yersin.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Soru cümlelerinde, merak, kararsızlık, endişe gibi duygular belirtir: Bu ne telaş böyle, yoksa gidiyor musun? Ne yapsam, yoksa yeniden sınava girsem mi? Hiç aramadı, yoksa başına bir şey mi geldi?; aralarında duraksanan, kesinlik kazanmayan iki düşünce yi anlatan sözcüklerin, iki yan cümlenin arasına getirilir: Bugün mü, yoksa yarın mı geliyor? Annem mi, yoksa babam mı gelsin? Parayı ben mi getireyim, yoksa siz mi gelir alırsınız?; sayılan olasılıkların dışında bir olasılığı belirtmek için kullanılır: Bu işi sen mi, o mu, yoksa Ahmet mi üstlensin? Bugün mü, yann rru, yoksa pazar günü mü gitsek?
3. Birbirine karşıt iki yargıdan kabul edilen başa alındığında, yanlış olduğu düşünülenin başına getirilir: insan kendine güvenmeli, yoksa başkalarına değil.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

30 Ekim 2015 / RuffRyders Forum Oyunları
21 Temmuz 2015 / mirkelam Soru-Cevap
6 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap
23 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış
12 Mart 2012 / helboyberke Soru-Cevap