Arama

Yörünge Çizim Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 729 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YÖRÜNGE ÇİZİM a
1. Bir uzay aracının, bir güdümlü merminin yörüngesini kestirmeyi ve belirlemeyi sağlayan tekniklerin ve hesap yöntemlerinin tümü.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bu yörüngeyi çtemeye ya da yeniden oluşturmaya dayanan işlem.

—ANSİKL. Bir güdümlü merminin yörün- geçizimi üç amaç için gerçekleştirilir:
1. fırlatma merkezinin ve çevresinin güvenliğini sağlamak. Yörüngeler, güdümlü mermi belli sınırları aşmadan önce müdahale edilebilmesi için (uzaktan kumandayla güdümlü merminin imhası) "gerçek zaman'’a göre düzenlenmelidir; bunun için, genellikle bir iz masası üzerinde atış öncesi çizilmiş bir yörüngeye göre güdümlü merminin hareketi gözlemlenir;
2. güdümlü mermiyi izleyecek aygıtları (uzaktan kumanda, uzaktan ölçüm antenleri, kameralar, teodolitler vb.), güdümlü mermiyi her an istenilen doğrultuda tutmayı sağlayan açısal öğelerle desteklemek;
3. fırlatmadan sonra güdümlü merminin uçuş sırasındaki davranışını incelemek ve gerçek hareketlerini kumanda edilen hareketleriyle karşılaştırmak.

Güdümlü mermilerin yörüngeçizimini gerçekleştirmeyi sağlayan araçlar içinde en yaygın olarak kullanılanı izleme radarıdır; bu radar, görüş alanı ve uzaklığı ne olursa olsun güdümlü merminin yörüngeçizimini gerçekleştirmeyi sağlar; bir güdümlü mermide genellikle, radar ile güdümlü mermi arasındaki bağlantı kalitesini ve böylece de ölçüm kuvveti ile duyarlılığını artıran yanıtlayıcı bir radar bulunur. Güdümlü mermi görüş alanında kaldığı sürece, yörüngeçizim "sineteodolitler" gibi optik aygıtlarla gerçekleştirilebilir; bu aygıtlar güdümlü mermiyi filme almayı ve böylece de zamana ve bir referansa göre güdümlü merminin açısal konumlarını saptamayı sağlar; birçok sineteodoliti kesiştirerek güdümlü merminin son derece duyarlı bir yörüngeçizimi elde edilir. Ayrıca, girişimölçüm tipi (güdümlü mermi tarafından yayımlanan bir dalganın evre farkının iki anten arasındaki ölçümü) ya da kızılaltı tipi (güdümlü merminin sıcak noktasını izleme) diğer aygıtlar da kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

27 Haziran 2015 / virtuecat X-Sözlük
27 Haziran 2015 / Safi X-Sözlük