Arama

Yumuşatma Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 812 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YUMUŞATMA a. Yumuşatmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Ask. Bir hava indirme ya da amfibik harekâtından önce hedef bölgesindeki düşman direncini kırmak ve azaltmak amacıyla, özellikle hava ve deniz kuvvetleri ile kara füze ve topçu silahlarıyla yapılan ateşle destek görevine verilen ad.

—Ed. Açık bir biçimde dile getirilmesi kaba sayılan ya da hoş olmayan bazı düşünce ya da olayları hafifleterek, yumuşatarak anlatma. (Yumuşatma ile “öldü" yerine göçtü, hayata gözlerini yumdu, dünyasını değiştirdi vb. denir.)

—İnş. Köşe sahanlığına yakın basamaklarda limon kirişinin çıkıntı yapmasını önlemek için bitişik basamakların uçlarını birbirine yaklaştırma.

—Mutf. Eti, mekanik ya da kimyasal yoldan yumuşatma işlemi.

—Su işler. Suyu yumuşatma, sudaki kalsiyum ve magnezyum tuzlarının oranını azaltma.

—Tekst. Boyanacak ham ipek ipliklerini, sıcak su teknelerine birkaç kez batırıp çıkarma. || Tekstil maddelerine esneklik kazandırarak dokunumlannı iyileştirmeye ya da kimi dönüştürme işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik işlem. (Yumuşatma, liflerin daha iyi kaymasını sağlar ve makinelerde çalışmayı [hurda ya da şerit halindeki elyaftan iplik çekimi, kumaşları tüylendirme konfeksiyon ürünlerinin dikilmesi] kolaylaştırır.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.