Arama

Agrega Nedir?

Güncelleme: 28 Haziran 2015 Gösterim: 587 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
28 Haziran 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
AGREGA a. (lat, aggregare, toplamak' tan aggregatum, fr. agrĞgat) Harç ve betondaki atıl bileşenlerin tümü (kum. ince malzeme, çakıl, kırılmış çakıl). [Bk. ansikl. böl.] || Yuvarlak agrega, kimi betonlarda kullanılan, doğal biçimi yuvarlak alüvyon gereci.

Su yapı Agrega parçalayıcı, bazı emici tarak gemilerinde, mafsallı kolun ucuna yerleştirilen düzenek; molozun katı asıltı durumuna getirilmesini kolaylaştırır. —ANSİKL. inş. ve Bayınd. Çakıl, ince çakıl, kum gibi çimento dışındaki bütün katı bileşenler beton agregalarıdır. Betonun uygun nitelik göstermesi için özenle seçilmiş bir granülometrisi (eşboyutlu ya da çokboyutlu) olması gerekir. Baraj gibi çok büyük yapılarda, çimentodan ekonomi sağlamak amacıyla (150 kg/m3'ten az) boyutları 200 ve 250 mm'ye ulaşan agrega- lar kullanılır. Agregalarıntürü de önemli bir etkendir: bazı kalker agrega türleri dayanıksızdır; granit olanlar çimentoyla alkali tepkimesine girebilir, vb. Ayrıca agrega biçimi ezilme dayanımında rol oynar: örneğin yassı agregalar çok elverişsizdir ve büyük ölçüde anizotrop betonlar verir. Doğal, yapay, hafif ya da ağırtürlerin yanı sıra, ateşe dayanıklı olanlar da vardır.
Yüzey etkileri (özellikle estetik etkiler) elde etmek için bazen gereç içindeki agre- galardan yararlanılır (görünür agregalı beton). Bu amaçla yüzey bölgesinin az çok kalın bir katmanı tümüyle kaldırılır (taşlama, parlatma, merdaneleme, kumlama, yarma ya da patlatma, alevle ısıl işlem) ya da belirli bir yüzey bölgesi aşındırılır (su ya da asitle yıkama, beton prizini belli bir derinliğe kadar geciktiren ya da önleyen bir katkı maddesi kullanma).

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ