Arama

Üzüm Nedir?

Güncelleme: 10 Temmuz 2015 Gösterim: 994 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  uzumcekirdegiyagi_uzum2.jpg
Gösterim: 383
Boyut:  31.7 KB

ÜZÜM
a.
Sponsorlu Bağlantılar
1. Asmanın salkım halinde birçoğu bir arada bulunan yuvarlak ya da oval biçimli, etli sulu meyvesi.
2. Üzüm (gibi), üzüme benzeyen göz için kullanılır. || Üzümün çöpü, armudun sapı var demek, her şeyde bir eksiklik, bir kusur bulup hiçbir şeyi beğenmemek.

—Bağc Kuru üzüm, güneşte ya da göl gede kurutulmuş olan üzüm. || Sofralık üzüm, taze olarak yenen üzüm. || Şarap lık üzüm, şarap yapımında kullanılan üzüm.

—Bot. Ayı üzümü AVIÜZÜMÜ. || Bekta şi üzümü - FRENKÜZUMÜ, || Çoban üzü mü - ÇOBANÜZÜMÜ II Deniz üzümü - DENİZUZÜMÜ. II it üzümü, köpek üzümü KÖPEKÜZÜMÜ. II Karga üzümü KARGAUZÜMÛ II Kuş üzümü - KUŞÜZÜMÜ Muti Üzüm hoşafı, kuru üzümü şekerli suda kaynatarak yapılan hoşaf. || Üzüm kunısu ya da kuru üzüm, çeşitli işlemler den geçirilerek kurutulmuş ûzütrı. (Bk. ansiki, böl.) || Üzüm pekmezi, üzüm suyun dan yapılan pekmez ( PEKMEZ) || Üzüm şırası.

—Org. kim. Üzüm şekeri, kimi meyveler de, çiçeklerde, balda ve özellikle üzüm de serbest olarak bulunan şeker Kanda Kı oranı genellikle % Ö.Vdir; ancak bu oran şeker hastalarında % 0,3'û geçer. (Eşanl. GLİKOZ).

—Tarım, mak Üzüm hasat makinesi, üzümleri toplamak için kullanılan makine (Bk. arısikl. böl.)

—Ted Üzüm kürü, günde birkaç kilo üzüm yemeyi gerektiren rejim Birçok m» tabolizma hastalıkları için (şişmanlık, gut vb. tavsiye edilmiştir.)

ANSİKL Bağc Üzüm salkımları küçük, orta, büyük, kısa, silirtdirik, silindlrik-konik, kanatlı ve 'dallı olabilir. Salkımın bu özel
likleri asmanın türünü ve çaşıtlarını sap tamakta işe yarar.
Üzüm taneleri beyaz, sarı, yeşil, pembe, mor ya da siyah ve çeşidin ezelliğine gere az ya da çak buğulu (pualu) alabilir Pek nadir olsa da aynı asma üzerinde, 2 3 tenkil üzüm taneleri bulunabilir.
Üzüm ınne ya da kalın bir kabukla kap lıdır. İçinde elli sulu bir öz ve çekirdekler yer alır Üzümde Kti fb 86 su, % 11-10 şe ker, ayrıca azdtlu maddeler, madensel maddeler, organik asiller, İanen, vitamin ler ve daha çok kabukla olmak Çizere, renk ve koku maddeleri bulunur, üzüm terin tadı ve kokusu, çeşitten çeşide de ğışır.

Türkiye'de yılda 3,6 milyon ten dolayın da üzüm üretilir Bunun yakleşık olarak dörtte biri taze olarak tüketilir, % 40'ı kurutulur, % KO'sı pekmez ve peatıl yapımın da, % t6 kadarı da içki sanayisinde, (ra kı, şarap, kaynak) kullanılır.

Başlıea sofralık üzümler beyazlara ça vuş, hafızalı, müşküle, balbal, razakı, kır mızılarda pamit, değirmendere siyahı, alpehlivan, hönüsü, algemre ve amasyn karasıdır,
Türkiye'de ise beyaz katile şarabı veren çeşitler arasında narince, emir, haşanda de, misket, beylerce kalecik ve sungurlu beyazları sayılabilir. Kırmızı kalite şarabı verenler ise papazkarası, kalecik karası, öküzgözü, boğ az kere, kuntra, karasakız, adakarası, karalatmadır.

Kuru üzümler. Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzümleri, sultana ya da sultanin adıyla bütün dünyada tanınmıştır. Bu üzümler Ege bölgesinde yetişen "sultaniye" ve "yuvarlak çekirdeksizlerden elde olunur Bu bölgede kurutulmak üzere devşirilen üzümler, potasaya "bandırılır". Potasa eriyiğinin bome derecesi 5-8 olup ayrıca litrede 4-10 g zeytinyağı içerir. Potasa (potasyum karbonat), üzüm kabuğunun üzerindeki balmumu (pus), tabakasını eriterek alır ve bu suretle üzümlerin daha çabuk kurumasını sağlar (5-10 gün), üzümlerin kehribar sarısı bir renk almasına yardım eder. Zeytinyağı ise üzümlere parlaklık ve esneklik verir. Bandırılan üzümler sergi yerlerine serilir. Sergi yerleri iyice bastırılmış ve samanlı balçıklar sıvanmıştır. Kuruyan üzümler salkımlarından ayrı lir, temizlenir, renk ve iriliklerine göre sınıf lara ayrılır. Türkiye'nin diğer bölgelerinde yetişen çekirdekli üzümler, daha basit şekilde kurutulur. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurutulan çekirdekli üzümlerin büyük bir kısmı, rakı imalinde kullanılır.

Taze halde saklama. Pek yaygın olmamakla birlikte sofralık üzümlerin bir kısmı usulüne göre saklanarak kışın da tüketi me sunulur. Bunun için üzümler, 0°'ye yakın sıcaklıkta bir depoda saklanır, önce üzüm salkımlarındaki bozuk taneler ayık lanır, salkımlar kükürt dıoksitle gazlanır, sonra çok yavaş gaz salıveren bir : üreticiyle birlikte ambajlanır. Bu şekilde üzümler, bozulmadan aylarca saklanabilir.

—Mutf Türkiye'de daha çok, çekirdeksiz razaki, parmak ve Besni üzümü, Orta Anadolu'da dımrit türleri kurutulur Kurut ma işleminden önce üzümler bandırma suyu adı verilen potaslı suya batinin san olması için bu suyun içine biraz da zey tinyağı damlatılır Bandırma suyunun kıva mı grado ile ölçülür. Grado derecesi üzü mün türüne göre 57 arasında değişir Bu nun yerine ayçiçeği sapı, bağ çubuğu ve sakızlık çalısı külü de kullanılabilir. Bandır ma suyuna batırılan üzümler tem sergi ler üzerinde 5-7 gün şifreyle kurumaya bı çakılır. Kuruyan üzümler saplarından ay rılıp paketlenir.

—Tarım, mak. Üzüm hasat makinesi taşınır yan taşımı, çekilir ya da özdevinimli ola bilir Özdevinimli olanlar ötekilerden daha fazla kullanılır Bunlar asma kütüklerin üze rınden geçen bir tünel görünümündedir, tünelin içindeki dövücüler kütüklerden çıkan sürgünlerin üzerine yatay doğrultuda dakikada 350 darbe vurur. Üzümler, kütüğün dibinden geçmekte olan kaşıkların içine dökülür; taslar üzümü yürüyen bantlara aktarır; bantlarda yaprakların ayrılmasını sağlayacak olan üfleme ve emme düzeneklerinin önüne getirir ve sonunda üzümler taşınır bir küfeye dökülür Makine ile yapılan hasat 61le yapılandan biraz daha fazla zarara neden olursa da iş verimliliği bakımından çok daha elverişlidir. Üzüm hasat makinesinin kullanımı duvar biçiminde budanmış bağlarda kâse biçimlilerden çok daha kolay ve çok daha verimlidir. Sıralar arasında 2-2,5 m aralık bulunan bir hektarlık bağın hasadı 2-4 saatte yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

14 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
28 Nisan 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
19 Ağustos 2008 / nünü X-Sözlük