Arama

Tanıma Nedir?

Güncelleme: 18 Temmuz 2015 Gösterim: 818 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TANIMA a. Tanımak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Avc. Avlak tanıma, bir av alanında av hayvanlarının bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa nerede ortaya çıktıklarını bilmek.

—Bilş. Karakter tanıma, şekil tanıma yöntemlerinin, basılı ya da elle yazılmış alfa- sayısal karakterlerin otomatik olarak okunmasına uygulanması. || Söz tanıma, çeşitli tekniklerle akustik bir söz işaretindeki sözcüklerin bir bilgisayar tarafından tanınmasının sağlanması. || Şekil tanıma, bir veri kümesinde “şekil” adı verilen belirli biçimdeki verilerin araştırılıp bulunması amacıyla sözkonusu veri kümesinin incelenmesi. (Şekil tanıma, örneğin bir televizyon kamerasıyla alınıp kodlanmış bir görüntüde belirli bir nesnenin bulunup bulunmadığının bilişim yöntemleriyle araştırılmasına uygulanabilir. Benzer teknikler meteorolojide, uydularla algılamada ve benzer alanlarda kullanılmaktadır.)

—Denize. Mevki tanıma, kıyı ya da kılavuz seyirlerinde, harita üzerindeki mevki ile izlenen kıyıyı karşılaştırarak, kıyı işaretlerine göre bulunulan mevkiyi saptama.

—Mad. oc. Jeolojik, geometrik, jeomekanik özelliklerini saptamak için bir cevher yatağını inceleme.

—Med. huk. Evlilikdışı doğan çocuğun, babası tarafından kendisinden olduğunun kabul edilmesi. (Kural olarak çocuk, babası tarafından tanınır. Ancak babanın ölümü ya da temyiz gücünü yitirmesi durumunda, babanın babası tarafından da tanınabilir. Baba ya da büyükbaba, çocuğu her zaman ve her yaşta tanıyabilirler. Tanıma, noterce düzenlenen resmi senet ya da ölüme bağlı tasarrufla [vasiyet ya da miras sözleşmesiyle] olur. Tanıma, tanınan kişinin kayıtlı olduğu nüfus memurluğuna bildirilir.)

—Psik. Yanlış tanıma, kişilerin ya da yerlerin, yüzeysel benzerlikler sonucu ya da hiçbir benzerlik olmaksızın daha önce tanınan başka kişi ya da yerlerle yanlış olarak özdeşleştirilmesi. (Bu durumla, bazı bunamalarda karşılaşılır.)

—Ruhbil. Bir uyartının, bir algının vb. bir içbilgiye yol açması sonucunu veren bellek olayı. (Bu iç bilgiye göre bu uyartı, özne için yeni bir şey değildir, daha önce bir karşılaşma konusu olmuştur.) || Genellikle karmaşık bir nesne bir kişi ya da bir uyartıyla karşılaşan öznenin onu doğru olarak tanımasına ve bunun sonucu benzer nesneler, kişiler ya da uyartılardan ayırmasına yarayan etkinlik; bu etkinliğin sonucu. (Bk. ansikl. böl.)

—Uluslarar. huk. Bir devletin, kendi dışında meydana gelen bir durum ya da olayın varlığını, kendi takdiriyle kabul ettiği tek yanlı işlem. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Ruhbil. Güncel bilişsel görüşlerde tanıma etkinliğinin, bir ilk işlemden geçirilen güncel bir bildirimin, daha önce belleğe yerleştirilmiş ve az ya da çok ayrıntılı olabilen bir bildirimle karşılaştırılmasına dayandığını kabul etmek eğilimi vardır; bu konuda “belleksel iz"den söz edilebildiği gibi, "sürekli bilişsel özlük"ten, "şema"dan, “tasarım"dan vb.'den söz edilebilir. Her ne olursa olsun tanıma, her zaman algının temel bir bileştireni ve genellikle algıya dayanan bilişsel etkinliklerin ilk aşamasıdır.

—Uluslarar. huk. Tanıma, hukuksal sonuçları olan siyasal bir işlem olarak değerlendirilir. Tanıma konusunda devletler özgürdür. Uluslararası hukukta tanıma yükümlülüğü ya da ödevi yoktur. Tanıma fiili (de facto) ya da hukuksal (de jure) olabilir. Tanıma işleminin en yaygın konusu yeni bir devletin ya da hükümetin tanınmasıdır. Uluslararası hukukta, anayasaya aykırı yollardan iktidarı ele geçirmiş* hükümetlerin öteki devletlerce tanınması hukuksal değil siyasal bir değerlendirmedir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

1 Nisan 2010 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
13 Ocak 2009 / tHeBruTaLiTyOfHeLL Bilgisayar