Arama

Tarhana Nedir?

Güncelleme: 19 Temmuz 2015 Gösterim: 1.056 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TARHANA a. (fars. tarhana). Mutf.
1. içine domates, biber, soğan, kokulu otlar (nane vb.), baharat, yoğurt ya da süt katılarak mayalandırılmış hamuru kurutup ufalayarak yapılan besin maddesi. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tarhana çorbası, tarhanayı et suyu ya da suyla pişirerek yapılan çorba. (Anadolu'da çok yaygın ve besin değeri yüksek bir çorbadır.)

—ANSİKL. Mutf. Tarhana yapımında aşurelik buğday ya da un kullanılır. Büyük bir tencerenin dibine dereotu, çörtük, domates, kırmızı ve yeşil biber doğranır, biraz suyla soğanlar öldürülür. Harç adı verilen bu malzeme soğuyunca, otları alınarak başka bir kaptaki un üzerine dökülür; maya ve yoğurt ya da süt katılarak cıvık bir hamur haline gelinceye değin yoğurulur. 3-4 gün mayalanmaya bırakılır, bu sırada sabah ve akşam süt, su ya da yoğurttan biriyle tekrar yoğurulur. Mayalanma tamamlanınca üzerine un serpilmiş çarşaf üzerine ince bir tabaka halinde yayılıp gölgede kurutulur ve ufalanır. Bileşiminde % 13-14 su; °/o 60-70 nişasta; % 12-14 protein; % 3-5 asit % 2-4 tuz bulunur. Değerli bir besin maddesidir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

1 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
8 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular