Arama

Tataula Nedir?

Güncelleme: 24 Temmuz 2015 Gösterim: 959 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TATULA a. Uzunca ve geniş yapraklı, kalınca saplı, beyaz çiçekli, dikenli iri (ceviz kadar) meyveli biryıllık otsu bitki. (Yöresel olarak birçok adı vardır: abızambak, abuzambak, bengildek, boruçiçeği, büyüotu, ceviz masil, sehharotu, sihirbazotu, şey- tanelması, tatala.) [Bil. a. datura; patlıcangiller familyası.]

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Tatula Türkiye'de yaygın bir bitkidir; yol kenarlarında, viraneliklerde ve çöplüklerde yabani olarak yetişir. Birçok türü vardır; esas tatula (D. stramonium), ağaçsı tatula (D. arborea), tüylü tatula (D. innoaa), boru çiçekli tatula (D. metal) vb. Ağaçsı tatula Güney ve Batı Anadolu'da bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu türlerin alkaloit içerikleri birbirinden farklıdır.

—Halk hek. ve Toksikol. Esas tatulanın (Datura stramonium) yaprakları çiçek açma zamanında toplanıp gölgede kurutulur. İç bulandırıcı kokulu ve acı lezzetli olan bu yapraklar çeşitli alkaloitler içerir (% 0,1 -0,6). Bu alkaloitlerin en önemlisi hiyosiyamindir. Az miktarda da atropin ve skopolamin bulunur. Tatula yaprağı spazm çözücü olduğundan astıma ve öksürüğe karşı kullanılır. Astıma karşı sigara halinde kullanılabilir. Uyuşturucu ve sersemle- tici olduğundan bazen bu etkisinden savaşlarda ve hırsızlıkta insanları sersemletmek ya da uyutmak için kullanıldığı yapıtlarda kayıtlıdır. Bütün bitki çok zehirli olduğundan hekim kontrolü altında kullanılmak gerekir. Tohumlan da zehirlidir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.