Arama

Ter Nedir?

Güncelleme: 6 Ağustos 2015 Gösterim: 970 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TER a.
1. Deriden sızan, renksiz, tuzlu, özel kokulu, su kıvamında sıvı. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yoğun bir çabanın, büyük bir özverinin, güç bir işin simgesi: Ekmeğine terini, emeğini katmak.
3. Ter alıştırmak, teri kuruyuncaya değin beklemek. || Ter basmak, sıkıntıdan ter içinde kalmak, çok terlemek. || Ter dökmek, çok terlemek; bir işi yapmak, gerçekleştirmek için aşırı ölçüde zahmet çekmek, uğraşmak. || Tere batmak, çok terlemek, ter içinde kalmak. || Terini soğutmak, serince bir yerde oturarak terinin kurumasını beklemek; dinlenmek.

—Anat. Ter bezi, derinin içinde bulunan ve ter salgılayan bez. (Yumak kısmı çekirdekli silindirik hücreli bir epitelyumdan oluşur, bunu çok bol lenf damarlarıyla birlikte bir kılcal damar ağı sarar.)

—Bine. Ter bıçağı, terleyen atları tımar etmeden önce teri almak için kullanılan ve ağzı keskin olmayan madeni araç. (Bıçak gibi uzun ya da avuç içinde tutulacak biçimde yuvarlak olabilir.)

—Kozmet. Ter önleyici, terlemeyi durduran ya da cilt yüzeyine çıkan terin fazlasını soğuran bir ürün için kullanılır.

—Patol. Ter testi, çocuklarda mukovisidoz teşhisi koymak için kullanılan, terde sodyum klorür miktarı belirlenmesi.

—Ted. Ter kesici, ter salgısını azaltan maddeye denir.

—ANSİKL. Fizyol. ve Patol. Derideki ter bezleri tarafından üretilen ter, ancak üstün yapılı hayvanların az bir kısmında bulunur; korunma vücudu soğutma ve zararlı maddeleri vücuttan atma işlevlerinde önemli bir payı vardır Üretimi kararlıdır (insanda saatte ortalama 40 g), ama bazen farkına varılmayacak biçimde çıkar, bazen de tam bir sıvı atımı biçiminde olur. Havanın nem durumu buharlaşmayı kolaylaştırır ya da engeller ve bu ikinci durumda, derinin soğumasını azaltır. Ter salgısı sıcaklıkla, ve buharlaşma havanın yenilenme hızıyla orantılı olarak artar. Fakat kas etkinliği, akciğerlerden verilen soluk, akciğerlerin sıvı dengesi, kanın sıvı oranı ve idrar atımı da bu bakımdan etkili olur.
Ter alkali bir tepkime verir; yağ asitlerinin fazlalığı yüzünden asitleşebilir; renksizdir ve tuzlu bir tadı vardır; kokusu uçucu yağ asitlerine bağlıdır. 1 000 g suda ortalama 10 g katı madde içerir; bunun 6 g'ı madensel tuzlardan (alkali klorürler ve eser miktarda fosfatlar) ve 4 g'ı organik maddelerden (üre, yağ asitleri) oluşur.
Çeşitli organik ve madensel maddeler (arsenik, cıva, kinin) terle atılır. Pilokarpin gibi maddeler ter üretimini artırır. Atropin buna ters bir etkiye sahiptir Terleme ateşli hastalıkların çoğunda ve nörovejetatif dengesizliklerde artar Pis kokulu ter çıkarmaya bromidroz ve renkli ter çıkarmaya kromidroz denir.

TER sıf. (fars. ter). Esk.
1. Islak, yaş; Çeşmi ter (ıslak, yaşlı göz).
2. Taze, yeni.
3. Ter ü taze - TERÜTAZE.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

22 Ağustos 2013 / Misafir Sağlıklı Yaşam
27 Aralık 2015 / The Unique Siyaset ww
12 Ekim 2012 / _KleopatrA_ X-Sözlük
8 Ağustos 2015 / Safi Sanat ww
8 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww