Arama

Şalgam Nedir?

Güncelleme: 24 Ağustos 2016 Gösterim: 1.001 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞALGAM a.
1. Turpa benzeyen ve hafif acımsı-tatlımsı kökü sebze olarak kullanılan tarım bitkisi ve bu bitkinin kökü. (Bil a. Brassica rapa var. rapa; turpgiller famil yası.) [Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yağ şalgamı, tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilen, yembitkisi ve yeşil gübre olarak da kulanılabilen tarım bitkisi. (Bil. a. Brassica rapa var. oleitera; turpgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Şalgam ikiyıllık bir bitkidir. Şişkin kökü ve sarı çiçekleriyle belirgindir Çeşitleri kök biçimiyle (yassı, konik ya da si- lindirik) kök boynunun rengiyle (beyaz, mor ya da yeşil) kabuk rengiyle (beyaz, gri ya da siyah) etli kısmının rengiyle (be yaz ya da sarı) birbirinden ayrılır.
Şalgamlar kulanılışlarına göre de yem şalgamı (iri köklü) ve sebzelik şalgam di ye başlıca ikiye ayrılır. Tarım bitkisi olarak en çok Sivas, Erzincan, Erzurum gibi soğuk bölgelerde, çok az miktarda da öteki illerde yetiştirilir. Ama yaygın kullanışlı bir sebze değildir. En makbul çeşidi basık, yuvarlak köklü, beyaz etli, lezzetli, beyaz üzerine morumsu renkli olanıdır.
Patatesin yaygınlaşmasından önce Batı Avrupa'da insan beslenmesinde önemli yer tutan şalgam, şimdi bu ülkelerde yağlı etlerle (domuz, kaz, koyun) birlikte yen mekte ve hazır et sularının yapısına girmektedir.

Yağ şalgamı (Brassica rapa var. oleitera) kolza ile aynı cinstendir, iğ biçimindeki kökü, dallı sapı, tüysüz ve mavi-yeşil yaprakları, kokulu çiçekleri, hemen hemen silindir biçimindeki uzun hardalsı meyveleri ile kolzadan ayırt edilebilir. Kolzaya göre soğuğa daha az, kuraklığa ve geç ekime daha dayanıklıdır. Ekim sistemi kolzanınkiyle aynıdır. Kış yağ şalgamı erken hasat edilebilir ve yembitkisi olarak kullanılabi lir. ilkbahar yağ şalgamının yetişme süresi daha kısadır (yaklaşık 100 gün). Nisandan temmuza kadar ekilebilir. Kanada, Kuzey Avrupa'nın bazı ülkelerinde kolza gibi yağbitkisi olarak ilkbahar ürünü çerçevesinde yetiştirilir. Türkiye'de Trakya ve Bursa yörelerinde tohumlarından yağ elde edebilmek için ekilmektedir. Tohumlar sabit yağ (°/o 40) içerir Şalgam yağında gliserit halinde erüsik ve linoleik asitler bulunur.


Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
24 Ağustos 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
ŞALGAM (TDK)
1 . Turpgillerden, yumru köklü bir bitki (Brassica rapa).
Sponsorlu Bağlantılar
2 . Bu bitkinin insan ve hayvanlar için besin olarak kullanılan etli ve tatlı kökü: "Şalgam suyu."- .

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

13 Eylül 2012 / Kral_Aslan Ziraat
25 Eylül 2009 / exodus Soru-Cevap
27 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Mayıs 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular