Arama

Safran Nedir?

Güncelleme: 14 Eylül 2015 Gösterim: 873 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAFRAN a. (fr. safran; ar. za’faran’dan).
1. Sonbaharda yaprak sü'erek mor çiçek açan soğanlı tarım bitkisi. (Çiçeğin dişiorgan tepeciği kırmızımsı turuncu renkte ve biraz genişçe şeritler halindedir. Bitki melez olduğundan tohum vermez, soğanıyla üretilir. Bil. a. Crocus sativus; süsengiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Safran çiçeğinin dişiorgan boyuncuğu ile tepeciklerinin içerdiği sarı boya.
3. Bu bitkinin kurutulmuş dişiorgan boyuncuk ve tepeciklerinden yapılan baharat. (Bazı ülkelerde pilav, zerde balıkçorbası, pa- ella gibi yemeklere renk vermek için katılır.) || Yalancı safran, kurutulmuş aspir çiçeği. (Rengi az çok safrana benzediğinden bazen onun yerine kullanılır.)

—Bot. Hint safranı, ZERDEÇAL’ın eşanlamlısı.

—ANSİKL. Safran günümüzde ispanya, Yunanistan, İran ve Hindistan'da yetiştirilmekte, Türkiye safran ihtiyacını bu ülkelerden sağlamaktadır. Oysa safran Hititler döneminden beri Anadolu’da bilinen ve ilaç olarak kullanılan bir maddedir. OsmanlI döneminde de önemli bir ihraç malıydı (1858 yılında İngiltere'ye 9 705 kg safran satıldığı kayıtlıdır). XX. yy.'ın başlarında safran ekimi ve üretimi gerilemiştir. Şimdilik sadece Safranbolu dolaylarında az miktarda üretilmekte, o da yöresel kullanıma ancak yetmektedir. Safranın satış değeri çok yüksek olduğundan ve bir kilo safran elde etmek için yaklaşık 120 000 çiçek gerektiğinden çoğu zaman halis safranlar yağ, şurup, bal gibi maddeler emdirilerek piyasaya sürülmektedir.

—Boyac. Safrandan doğal boyamacılıkta da yararlanılır. Çeşitli mordanlarla yapraklarından sarı, filizi yeşil, mavi, nefti ve kahverengi renkler elde edilir, pamuk ve özellikle yün ipliklerinin boyanmasında kullanılır.

—Halk hek. Safran acımsı lezzetli, keskin ve özel kokulu, çok az zehirli bir ilaçtır, iştah açıcı ve midevi olarak günde birkaç defa toz halinde 0,2-0,5 g alınır.

Kaynak: Büyük Larousse



X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

27 Nisan 2012 / kompetankedi Ziraat
2 Kasım 2012 / napcan? Soru-Cevap
27 Temmuz 2012 / Alvarez Ocean Taslak Konular