Arama

Saklamak Nedir?

Güncelleme: 16 Eylül 2015 Gösterim: 880 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAKLAMAK g. f.
1. Bir şeyi, bir kimseyi (bir yere, bir yerde) saklamak, onu bakışlardan, arayanlardan uzak, gizli bir yere koymak, orada korumak, gizlemek: Kapı çalınınca paraları yastığın altına sakladı. Aranan bir kimseyi odasında saklamak.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir şeyi saklamak, onun görünmemesini sağlamak; Eliyle yüzünü saklamak. Dirseğindeki yırtığı saklamaya çalışmak.
3. Bir şeyi (bir durumu, bir görüşü, bir olayı vb.) bir kimseden saklamak, onu, ona söylememek, (ondan) gizlemek: Saklamaya çalışmayın, bir şeyler olduğunun farkındayım. Bildiklerini saklamak. Niyetini saklamak.
4. Bir duyguyu, bir durumu saklamak, onu başkalarına belli etmemeye çalışmak, bir davranışın arkasına gizlemek: Bu ilgisiz yüz ifadesiyle gerçek heyecanını saklıyordu. Şaşkınlığını, hayretini saklayamadı.
5. Bir bilgiyi kendine saklamak, birsim saklamak, onu açığa vurmamak, kimseye söylememek, ağzı sıkı olmak: Bildiklerinizi kendinize saklayın. Sır saklamak.
6. Bir şeyi saklamak, verilen ya da elde bulunan bir şeyi muhafaza etmek, ondan vazgeçmemek: Mektuplarını yirmi yıldır saklıyor. Bir eşyayı anı olarak saklamak. Her şeyi saklamak, hiçbir şeyi atmamak.
7. Bir kimse için, bir kimseye bir şey saklamak, o şeyi o kimseye ayırmak: Bu pastayı senin için, sana saklamıştı.

—Cez. huk. Suç eşyasını saklamak, suçun işlenmesine katılmaksızın suçtan sağlanan eşyayı bilerek almak ve onu saklamak. (Türk cez. k.'nun 512. maddesine göre bu suçu işleyenlere üç yıla kadar hapis ve ayrıca ağır para cezası verilir.) || Suç işleyenleri saklamak - YATAKLIK.

saklanılmak edilg. f.
1. Gizli bir yere konulmak, saklanmak:
2. Bir kimseden saklanılmak, bir şey sözkonusuysa, ondan gizli tutulmak, ona açıklanmamak, saklanmak: Bu meselenin saklanılması gerekmezdi.
3. Bir yere saklanılmak, oraya gizlenmek, saklanmak: Saklanılması sakıncalı bir yer.

saklanmak dönşl. f. (Bir yere, bir yerde) saklanmak, bir kimseden söz ederken, kendini bakışlardan, aramalardan korumak, izini kaybettirmek, gizlenmek: Çocuk,perdenin arkasına saklandı. Aradığı adam/tnkara'da saklanıyor; bir şeyden söz ederken, gözden uzak olmak: Tepenin arkasına saklanmış küçük bir sahil kasabası.

saklanmak edilg. f.
1. Bir şeyden söz ederken, elden çıkarılmamak, muhafaza edilmek: Yıllarca saklanan mektuplar, anılar.
2. Bir yiyecekten, bir içecekten vb. söz ederken, bozulmadan korunmak: Bu dondurulmuş et buzlukta altı aydan fazla saklanabilir.
3. Bir durumdan, bir olaydan vb. söz ederken, bir kimseden gizlenmek: Onun hastalığı bizden aylarca saklandı.

saklatmak ettirg. f. Bir şeyi (bir kimseye) saklatmak, bir kimsenin bir şeyi gizlemesini, saklamasını sağlamak.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

15 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri
6 Aralık 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
6 Haziran 2009 / YaqmurTanesi Rüya Tabirleri