SALÇA a. (lat. salsus, tuzlu; ital. salsa' dan). Mutf.
1. Renk ve lezzet vermesi için yemeklere konan domates, kırmızı biber vb.'den yapılmış tuzlu ezme: Domates salçası. Biber salçası. (Bk. ansikl. böl.)
2. Tencere yemeklerinin suyu.
—ANSİKL. Mutf. Salça, özellikle domates salçası, türk mutfağında yemek pişirilirken kullanılan ana malzemelerden biridir. Daha çok domatesin bulunmadığı kış aylarında kullanılır. Domates salçası, kabuğu çıkarılıp ezilmiş domatesleri güneşte ya da ocakta pişirip ekşiterek yapılır. Biber salçasının yapımında etli kırmızı biber kullanılır; haşlanan biberler, kabukları soyulduktan sonra ezilir. Biber salçası yemeklere konduğu gibi ceviz, sarmısak, zeytinyağı vb. ile karıştırılıp kahvaltılık ya da meze olarak da kullanılır. Günümüzde, daha çok fabrikalarda üretilen konserve salçalar kullanılmakla birlikte, evlerde salça yapımı da sürdürülmektedir.
1. Renk ve lezzet vermesi için yemeklere konan domates, kırmızı biber vb.'den yapılmış tuzlu ezme: Domates salçası. Biber salçası. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Mutf. Salça, özellikle domates salçası, türk mutfağında yemek pişirilirken kullanılan ana malzemelerden biridir. Daha çok domatesin bulunmadığı kış aylarında kullanılır. Domates salçası, kabuğu çıkarılıp ezilmiş domatesleri güneşte ya da ocakta pişirip ekşiterek yapılır. Biber salçasının yapımında etli kırmızı biber kullanılır; haşlanan biberler, kabukları soyulduktan sonra ezilir. Biber salçası yemeklere konduğu gibi ceviz, sarmısak, zeytinyağı vb. ile karıştırılıp kahvaltılık ya da meze olarak da kullanılır. Günümüzde, daha çok fabrikalarda üretilen konserve salçalar kullanılmakla birlikte, evlerde salça yapımı da sürdürülmektedir.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Salça Nedir?
