Arama

Saptırma Nedir?

Güncelleme: 21 Eylül 2015 Gösterim: 837 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAPTIRMA a. Saptırmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Ask. Bir silah kontrol ya da güdümlü mermi sistemine asıl hedeften başka, sahte hedefler göstermek üzere alınan önlem.

—Bağışıkbil. Kompleman saptırma, KOMPLEMAN" TUTMA ya da SAPTIRMA TEP- KİMESİ'nin eşanlamlısı.

—Bilş Bir bilgisayarda, yürütülmekte olan bir programı terk etme, bu yürütülmekte olan programın verdiği özel bir komutun ya da öncelikli ya da yasak bir işlemin yürütülmesinin istenmesi, bir kapasite aşımı, bir eşlik hatası gibi, makinenin algılayabileceği anormal bir olayın ardından başka bir işlemi gerçekleştirmek için yapılır.

—Elektron. Değişken elektriksel ya da manyetik alanlar aracılığıyla, bir katot tüpünün elektron demetini ya da demetlerini saptırmak eylemi; bunun amacı katot ışınlarının flüorışıl ekranı taramasıdır.

—Etol. Saptırmak eylemi, bireyin o sıradaki durum ve davranışıyla doğrudan bağlantılı olmayan ve çatışma durumlarında ortaya çıkan, belirli bir amaca yönelik devimsel eylemlerin' tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—ida. huk. Yetki saptırması, bir yöneticinin kamusal yetkisini bu yetkinin veriliş amacı dışında kullanması. (Yetki saptırması hukuka aykırıdır.)

—ikt. Saptırma etkisi, aralarında bir gümrük anlaşması yapan iki ülkenin artık bir- birleriyle ticaret yapmayı daha kârlı bularak, daha önce kendilerine en fazla çıkar sağlayan bir üçüncü ülkeyle ticaret yapmaktan vazgeçmeleri durumu.

—Kuyuc. Açılmakta olan bir sondaj kuyusunu düşey doğrultudan saptırmak işlemi. || Saptırma kaması, bir sondaj kuyusunu saptırmayı sağlayan aygıt.

—ANSİKL. Etol. Saptırma eylemi. 1947'de N. Tinbergen tarafından ortaya atılan bu deyim iki durum grubunu tanımlar:
Birey iki karşıt davranıştan birini benimseme olanağı arasında ikirciklidir: örneğin bir saldırganlık ilişkisinde rakibine saldırmak ya da kaçmak olanağı. Bu kararsızlık, martıgillerin bitkileri koparması ya da sihlidgillerin toprağı eşelemesi hareketleri gibi hiç yeri olmayan bir hareketin yapılmasıyla sonuçlanır.
Birey, uygun bir psikofizyolojik duruma rağmen, dış ortamdan, başlamış olduğu davranışın devamı için gerekli herhangi bir işaret almaz. Bu durum çiftleşme gösterileri sırasında meydana gelir: dişileri fizyolojik olarak çiftleşmeye hazır olmayan kuşlarda sık sık tüylerin düzeltilmesi hareketleri görülür (balıkçıl, horoz, vb.). Saptırma eylemleri törensel eylemlerdir.
Kaynak: Büyük Larousse


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.