Arama

Seğirdim Nedir?

Güncelleme: 8 Ekim 2015 Gösterim: 1.184 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEĞİRDİM a. (seğirmek’ten seğir-t-im seğirdim). Esk.
1. Akın, hücum.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Değirmene su veren oluğun eğimi.

—Denize Pervane seğirdimi, fırtınalı havalarda, baş kıç vurma sırasında su dışına çıkan gemi pervanesinin boşta çalışması.

—Esk. denize. Seğirdim halatı, eski savaş gemilerinde, topları lombarlara çekmede ve atış sırasında geri tepmeyi önlemede kullanılan, gemi alabandasındaki mapalara bağlı halat
.
—Kur. tar. Osmanlılar’da İstanbul dışındaki mezbahalarda yeniçeriler için kesilmiş etleri alarak Yeniçeri ocağı'na götüren yeniçerilere verilen ad. (Bk. ansikl. böl.) || Seğirdim aşçı ustaları, et kesimini gözeten, seğirdim törenlerini yöneten görevli. (Bunların amirleri aşçıbaşılar idi. Aşçıbaşıların biri ağabölükbaşlarından, biri eski odalardan, biri de yayabaşlarındandı. Seğirdim aşçı ustaları altı ayda bir saraya ve Paşakapısı'na kâhi denilen muska biçiminde içi kıymalı börek ve poğaça sunarak bahşiş alırlardı.) || Seğirdim aşçıları, Yeniçeri ocağındaki aşçıların bir bölümüne verilen ad. || Seğirdim ustaları, seğirdim neferlerinin başlarındaki görevlilere verilen ad. (Dört kişiydiler. Çırak çıktıklarında yerlerine ya taşra kalelerinden birinin aşçısı atanır ya da seğirdim aşçısı usta olurdu.)

—Mim. Seğirdim yeri ya da seğirdim yolu, surlarda ve kale bedenlerinin en üst bölümünde yer alan, bir yanı mazgallı yol. (Kalenin avlusundan taş merdivenlerle çıkılan bu yol muhafızların dolaşması, savunma sırasında askerlerin dizilmesi için yapılırdı.)

—ANSİKL. Yeniçeri ocağı'nın günlük et gereksinimi Yedikule ve Edirnekapı’daki mezbahalarda kesilen hayvanlardan sağlanırdı. Otuz kadar hayvana yüklenen etler sağlı sollu dizilen, bir kısmı hayvanların yularlarından tutan seğirdimlerle taşınırdı. Seğirdimlerin arkalarında ve önlerinde kasaplar yer alırdı. Bu biçimde sıralanan alay, seğirdim ustalarının gözetiminde koşar adım Etmeydanı’ndaki tomruğa doğru yola çıkardı. Yolda ilerlerken bunların önünden ya da arkasından geçmek yasaktı; yasağı çiğneyenler yakalanıp idam edilirdi. Etler, tomrukta kasaplara verildikten sonra seğirdim neferleri meydana dizilirlerdi. Meydan şeyhi yüksekçe bir yere çıkıp gülbank çeker ve seğirdimler hızla yerlerinden fırlayarak kendi bölük ya da ortalarının etini kasaplardan kapıp alırlardı. Ete ilk dokunan seğirdimin eti, bağlı olduğu odaya özel bir törenle taşınırdı. Etmeydanı'nda tomrukların yanı sıra seğirdim aşçı ustalarının ve kasapların birer dairesi ve bir de mescit vardı.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.