Arama

Semender Nedir?

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 1.136 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEMENDER a.
1. Biraz hantal gövdeli, parlak siyah derili ya da canlı sarı lekeli, vivipar, çoğunlukla böcekçil amfibyum. (Kuyruklular takımı; semengirgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Eşit ayaklı, ka- burgalı, ortakulağı bulunmayan, ama başka özellikleriyle gerçek semenderlerden ayrılan başka kara kuyruklularına verilen ad.

—Mit. İran mitolojisine göre, ateşten yaratılan ve ateşte yaşayabilen efsanevi hayvan. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Gerçek semenderlerin obrukartlı omurları; çok büyük kaburgaları, yaygın, zehirli, deri kökenli salgıbezleri vardır; dölleme içerde gerçekleşir: dişi, erkeğin spermatoforlarını dışkı deliğinin dudaklarıyla alır. Semenderler gececi, avcı, çeşitli omurgasızlarla beslenen hayvanlardır. Benekli semenderin (Salamandra salamandra; boyu 24 cm) bedeni siyah zemin üzerine sarı ya da turuncu lekelidir. Siyah semender ya da Alp semenderi (S. afra; boyu 13 cm) Alpler’de ve Juralar'da yaşar. Her iki tür de vivipardır. Benekli semender, hâlâ dış solungaçları bulunan, gelişmesini suda tamamlayan larvalar doğurur; siyah semenderse başkalaşmalarını tamamlamış yavrular yapar. Amerika' daki semenderler üç familyada toplanır: semendergiller (Diemictylus cinsi); akciğerleri bulunmayan Plethodontidae’; kütağızlıgiller. Dev japon semenderi (Mega- iobatrachus japonicus; boyu 1,60 m'yi, ağırlığı 40 kg'ı bulur; gizlisolungaçlıgiller familyası) bütün yaşamını suda geçiren, yarı başkalaşmalı, ilkel bir kuyrukludur. Çin'de buna benzeyen ama daha küçük bedenli bir tür daha vardır: dev çin semenderi (M. davidianus); Amerika’nın en iri semenderi gizlisolungaçlı semender’ in boyu 60 cm’yi ender geçer.
benekli semender (Salamandra salamandra)

—Mit. Ateşe tapan İran halkınca kertenkeleye benzer bir hayvan olarak düşünülen semenderlerin ateşi söndürebileceği- ne inanılırdı. Özellikle ocak ve ateşle ilgili eşyalar üzerine, semender motifi işlenirdi. Bu mitolojik öğe daha sonra İran ve türk edebiyatında da sıkça kullanıldı; divan edebiyatında kırmızı güller içinde yanmayan bülbül semendere benzetildi vb.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

23 Mayıs 2018 / bi quan Zooloji
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
12 Ocak 2013 / zynpky Soru-Cevap
9 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
9 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular