Arama

Sendika Nedir?

Güncelleme: 16 Ekim 2015 Gösterim: 1.141 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SENDİKA a. (fr. syndicat).
1. Üyelerinin ortak mesleki çıkarlarını savunmak için kurulmuş örgüt.
Sponsorlu Bağlantılar
2. işçi sendikası, işçilerin ortak mesleki çıkarlarını savunmak için kurulmuş örgüt. (Bk. ansikl. böl.) || işveren sendikası, işverenlerin ortak çıkarlarını korumak üzere kurulmuş örgüt. || Sarı sendika, işçilerin çıkarlarıyla işverenlerin çıkarlarını uzlaştırmaya ve işçilerin işverenlerden bağımsız bir siyaset izlemelerine engel olmaya çalışan sendikalara verilen ad.

—Tar. Fransa'da, Ancien Rögime döneminde, köylerin yönetim düzeni. (Köy toplulukları, "syndic" adı verilen temsilciler tarafından temsil edilen aile reislerinin düzensiz aralıklarla toplanmasıyla oluşan köy genel meclisince yönetilmekteydi.)

—ANSİKL. iş huk. Doğuşu ve tarihsel gelişimi açısından, birer işçi kuruluşu olan sendikalar, sanayi devrimiyle ortaya çıktı. Fabrikaların kurulmasına paralel olarak sayıları gittikçe artan işçiler, ortak çıkarlarını savunmak için "sendika” denen örgütlerde bir araya geldiler.
Sendikaların Türkiye’deki gelişmesi de, sanayileşmeyle birlikte oldu. Sendikalarla ilgili yasa kurallarının her zaman siyasal bir ağırlığı vardır. Bu nedenle sendikalarla ilgili kurallara anayasalarda da yer verilir. Türkiye’de sendika ve sendika kurma hakkı Anayasa ve Sendikalar kanunu ile düzenlenmiştir. Anayasa’ya göre işçiler ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için, önceden izin almaksızın, sendikalar kurma hakkına sahiptirler (md. 52). Sendikalarla ilgili daha ayrıntılı düzenlemeler, 5 mayıs 1983 tarih ve 2821 sayılı Sendikalar ka- nunu’nda yer alır.
Sendikalar kanunu, işçi sendikalarının, işkolu esasına göre bir işkolunda ve Türkiye çapında faaliyette bulunmak amacıyla bu işkolundaki işyerlerinde çalışan işçiler tarafından kurulacağını öngörür (md. 3). Değişik işkollarında en az beş sendika bir araya gelerek “konfederasyon” denen üst kuruluşları meydana getirirler. Sendika ve konfederasyonlar, tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır. Sendikaların ve konfederasyonların zorunlu organları: genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kuruludur (md. 9). Sendikalara üye olmak ya da üyelikten çıkmak serbesttir; hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz, işçiler sendikaya aidat öderler, işçi sendikasına işçinin ödeyeceği aylık üyelik aidat tutarı, bir günlük çıplak ücretini geçemez (md. 23).
Sendikaların çalışma hayatına ilişkin faaliyetleri şunlardır;
1. toplu iş sözleşmesi yapmak;
2. toplu iş uyuşmazlıklarında, ilgili makama, arabulucuya, hakem kurullarına, iş mahkemelerine ve öteki yargı organlarına başvurmak;
3. üyelerinin haklarını temsil etmek;
4. greve karar vermek ve onu yönetmek. Sendikalar siyasal amaç güdemezler, siyasal çalışmalarda bulunamazlar; siyasal partilerle ilişki kuramaz ve işbirliği yapamazlar (md. 37). işçiler ve işçi sendika ve konfederasyonları işveren kuruluşlarına, işverenler ve işveren kuruluşları da işçi sendika ve konfederasyonlarına üye olamazlar (md. 38).

Sendikaların başlıca gelir kaynakları şunlardır:
1. üyelerinden aldıkları aidat;
2 konser vb. eğlencelerden elde edilen gelir;
3. bağışlar;
4. mal varlığı gelirleri (md. 40). Sendikalar, devlet ve öteki kamu kuruluşlarıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından, vakıf ya da siyasi partilerden bağış ve yardım alamazlar. Sendika ve konfederasyonlar, kendilerinin veya Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlardan başka dış kaynaklardan, Bakanlar kurulu’ndan izin almadıkça, yardım ve bağış kabul edemezler. Sendikalar gelir kaynaklarını amaçları dışında kullanamazlar. Devlet, sendika ve konfederasyonları idari ve mali bakımdan denetler. Konfederasyonlar da, üye sendikaların gelir ve giderlerini denetleyebilirler.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

15 Kasım 2017 / asla_asla_deme Hukuk
6 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük