Arama

Sistemik Nedir?

Güncelleme: 2 Kasım 2015 Gösterim: 826 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİSTEMİK sıf. (fr. systemiçue). Siyasal, ekonomik, toplumsal vb. sistemlere bilimsel bir yaklaşımı belirtmek için kullanılır. Sistemik yaklaşım, tüm sorunları "karşılıklı ilişkiler içindeki birimler bütünü" (L. von Bertalanffy) olarak ele alır ve akılcı görüşe karşı çıkar. Bu yaklaşım özellikle L. von Bertalanffy, N. Wiener, Cl. Shannon, W. VVeaver'in yaptığı çalışmalar çerçevesinde gelişti ve öteki bilim dallarındaki (sibernetik, bilgi kuramı, biyoloji, astroloji, dilbilim, antropoloji) buluşlara dayandırıldı. Kimi amerikalı siyaset bilimcilerine göre (örneğin D. Easton) siyasal sistem kendi toplumsal, ekonomik, kültürel ve dinsel çevresinden input diye anılan talep ve destekler alır; bunlara karar ve eylemleriyle yanıt verir (bunlar da output diye adlandırılır). Bu karar ve eylemler input lan (girdiler) özdenetleme ve karşı etki yoluyla değişikliğe uğratır.

Sponsorlu Bağlantılar
—Patol. Sistemik hastalık, organizmanın bünyesinde çeşitli yerlerde olmak üzere anatomik bir sistemi oluşturan bir dokuyu (kemik, sinir, bağ, lenf dokusu vb.) saran hastalık. (Eşanl. SİSTEMATİK hastalik.)

—Psik. G. Bateson tarafından önerilen modele uygun olarak aynı aile bireyleri arasındaki ilişkileri inceleyen tedavi çeşidine denir.

—Tarım. Bitkinin dokularına işleyen ve besisuyu ile taşınarak bütün organları, hatta ulaşılması zor yeraltı organlarını bile etkileyen tarım koruma ilaçlarına denir.

Kaynak: Büyük Larousse
.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

3 Nisan 2016 / perlina Psikoloji ve Psikiyatri