Arama

Soluk Borusu Nedir?

Güncelleme: 6 Kasım 2015 Gösterim: 1.051 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SOLUK BORUSU a. Anat.
1. Gırtlağı bronşlarla birleştiren ve solunum sırasında havanın geçmesine yarayan kanal. (Eşanl. TRAKE, TRAKEA.) [Bk. ansikl. böl. Anat. ve Zool.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Solukborusu çatalı, solukborusunun sonu ile iki ana bronşun başlangıcından oluşan bütün. || Solukborusu kası, solukborusunun arka yüzünde bulunan kas levhası.

—Anat. Solukborusu-bronş gangllyonu, solukborusunun çatallandığı yerin iki yanında ve oradan çıkan iki bronşun arasında bulunan lenf gangliyonları grubunun her biri.

—Patol. Solukborusu-bronş adenopatisi, solukborusu-bronş gangliyonlarının iltihabı.

—ANSİKL. Anat. Solukborusu, yaklaşık 12 cm uzunlukta, düz bir borudur. Gırtlaktan başlayarak boynun içinde, yemekborusunun önünde, göğsün üst kısmına iner. Sağ ve sol iki ana bronşa ayrılarak son bulur. Sayıları on ila yirmi arasında değişen, at nalı biçimindeki bir dizi kıkırdateı halkadan oluşur.

—Zool. Ciğerlibalıklarda ve amfibyumların bir bölümünde hava kesesi, arada bir solukborusu olmaksızın, bir gırtlakla yutak ardına açılır. Solukborusu bazı amfibyumlarda ve özellikle amniyonlularda boynun uzamasına bağlı olarak farklılaşmaya başlar Solukborusunun, açık ya da kapalı kıkırdak halkalar biçimindeki iskelet çatısı, embriyon çevresindeki solungaç art iskeletinin gelişmesinden doğar; bazen bronşların üzerinde dışarı ya da akciğerin içine doğru uzanır.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

16 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
1 Ekim 2010 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
10 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
4 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
6 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük