Arama

Sönüm Nedir?

Güncelleme: 10 Kasım 2015 Gösterim: 732 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÖNÜM a Bir borcun her yıl ödenen taksitlerle belli bir süre sonunda ödenmiş olması, itfa.

Sponsorlu Bağlantılar
— Dalga ve titr. Bir salınım hareketinde, çeşitli dirençlerin etkisiyle genliğin yavaş yavaş azalması. (Bk. ansikt. böl. Elektron.)

—Fiz. Bir elektromanyetik ışımada (ışık, X ışınlan), girişimler polarma ya da soğurul- ma nedeniyle kimi dalga boylarının yok olması.

—Fizs. mekan. Hareket halindeki bir cismin kinetik enerjisini azaltan olay. (Harekete direnç, cismin hızıyla orantılıysa, oran katsayısına sönüm katsayısı adı verilir. Depremlerin etkisinde kalmış yapılar incelenirken, bu varsayımın doğrulandığı kabul edilir.)

—Ger. day. İç sürtünmek sönüm, bir malzeme içinde almaşmalı kuvvetlerle ortaya çıkan enerjinin soğurulması. (Böylece, sönüm kapasitesi mekanik bir parçanın çevrimsel titreşimlerin enerjisini soğurma yeteneğidir.) [Bk. ansikt. böl ]

—ANSİKL. Elektron, indüktansı ve sığası olan bir elektrik devresi, dışarıdan enerji almamaya başladığında, depolanan enerji, Joule etkisiyle, elektriksel ve manyetik histerezisle, indüklenme ve ışımayla sürekli olarak azalır. Bu yitimleri gösteren toplam direnç kritik bir değerden büyükse, akım ve gerilim, zarfı, azalan iki üslü fonksiyon eğrisi biçiminde olan bir salınım eğrisi çizer. Üslü fonksiyonun negatif üssünün modülü, logaritmik azaltımla geçen zamanın çarpımına eşittir. Azalan salınımların psödofrekansı, devrenin öz ya da rezonans frekansına yakın kalır.

—Ger. day. Sönüm, mekanik (Coulomb ya da Chövenard sarkacı), elektromanyetik (Zener, Cabarat) ya da sesötesi yöntemlerle ölçülür. Değeri logaritmik azalma ile, yani her titreşim çevrimindeki genlik kaybı ile ifade edilebilir. Kimi çan bronzlarının tersine, dökme demirlerin ve austenit çeliklerinin sönüm kapasiteleri yüksektir. Bununla beraber, bütünün geometrisinin ve birleştirmelerdeki sürekliliğin önemli rol oynadığı yapılarda, yapının toplam sönüm kapasitesi üzerinde malzemenin ıç sürtünmesinin etkisi azdır.
Sanayide, üzerine vurulan bir parçanın (metal ya da cam) çıkardığı sesin süresinin değerlendirilmesi, sözkonusu parça içinde çatlak olup olmadığı hakkında fikir verir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.