Arama

Stoa Nedir?

Güncelleme: 13 Kasım 2015 Gösterim: 1.056 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
STOA a. (yun. stoa). Mim. Eski yunan mimarlığında, genellikle bir agora içinde yer alan revak. Uzun kenarlarından biri sağırdır ya da dükkânlarla sınırlıdır; öteki kenardaysa bir dizi sütun yer alır. İlk anıtsal örnekleri Hellenistik dönemde ortaya çıkan stoaların en önemlilerinden biri Atina agorası’ndaki Attalos stoası’dır.
15,50 m uzunluğunda, 3,60 m genişliğindeki Didyma stoası Anadolu'daki en eski örneklerdendir (İ.Ö. VII. yy.). Priene' deki Hiera stoası (İ.Ö. II. yy. ilk yarısı) 116 m uzunluğundaydı; saçağı dor düzeninde 49 sütun, çatıyı ise iön başlıklı 26 sütun taşıyordu. Afrodisias, Aspendos, Assos, Efes, iasos, Kolophon, Labranda, Milet, Notion, Bergama, Smyrna kentlerindeki stoalar da Anadolu’dan belirtilebilecek örneklerdir.
Sponsorlu Bağlantılar

STOA a. (öncekiyle eşkökenli). [Tamlayan olarak], Stoaya ilişkin, stoa ile ilgili.

—Mant. Stoa mantığı, stoacı okuldan türeyen mantık öğretilerinin tümü. (Bk. ansiki, böl.)

—ANSİKL. Mant. Stoa okulunu aristotelesçi mantıktan ayıran şey, öncelikle, yüklemler mantığına değil de, bugün "önermeler mantığı" diye adlandırabileceğimiz konuya ilgi duyması; sonra muhatabını şaşırtmayı amaçlayan paradokslar yaratmaya düşkün tartışmacı bir üsluba yönelmesidir (bu paradokslardan en ünlüsü Eubulides'e aittir: “Bir adam yalan söylediğini belirtir; söylediği doğru mudur yanlış mı?”). Stoacılar modal mantığa ve içermenin yapısı üzerinde düşünmeye (bu stoacı okulun içinde bile bir tartışma konusuydu) de önemli katkıda bulundular ve bazı modern araştırmaların habercisi sayılabilecek bir anlambilim öğretisi ortaya koydular: buna göre, dilbilimsel gösteren, bu gösterenin belirttiği ya da işaret ettiği şey ve gösterenin göndermede bulunduğu gösterilen (yun. lekton) olmak üzere üç düzey belirleniyordu.
En ünlü stoacılar, Zenon ile birlikte okulun kurucuları olan Kleanthes ve Khrysippos, Khioslu Ariston, Babilli Diogenes, Rodoslu Panaitios, Apameialı Posidonius, Seneca, Epiktetos ve Marcus Aurelius'tur. Megara okulunun mantıkçıları, Megaralı Eukleides, Eubulides, Diodoros ve Mega- ralı Philon'u da stoacılara katmak gerekir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

28 Kasım 2006 / virtuecat Taslak Konular