Arama

Süzülme Nedir?

Güncelleme: 18 Kasım 2015 Gösterim: 961 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÜZÜLME a
1 . Süzülmek eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir kuşun kanat vurmadan yaptığı uçuş.
3. Bir uçağın motorunu boşa alarak ya da durdurarak gerçekleştirdiği uçuş.

—Arıc. Bal süzülmesi, bal sızdırma (süzme) makinesinden çıkan balın ayrı kaplara doldurulmadan önce, içindeki yabancı şeylerden kurtulması için özel bir aygıtta dinlendirilip arındırılması.

—Ask. havc. Süzülme bombardımanı, % 30’luk bir inişle gerçekleştirilen bombardıman.

—Flavc. Süzülme oranı, bir kanadın ya da bir uçağın kaldırma ve sürüklenme katsayıları arasındaki oran. (Bk. ansikl. böl.) Bir planörün sakin havada süzülerek gittiği uzaklık ile fırlatılma yükseltisi arasındaki oran. || Süzülme süresi, bir planörün ya da motorları stop etmiş bir biçimde uçan bir uçağın havada süzülme süresi. || Süzülme uçuşu, bir kuşun, bir uçağın süzülerek gerçekleştirdiği uçuş. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Havc.
Süzülme oranı. Süzülme oranı, hücum açısına bağlı olarak değişir. Maksimum süzülme oranı açısı, başlangıç noktasından kanadın ya da uçağın kutup eğrisine teğet çizilerek bulunur. Motorları stop etmiş bir uçağın süzülerek inişi, doğrudan 5 ile 20 arasında değişen süzülme oranına bağlıdır; bu oran planörlerde 40'a ulaşabilir.

Süzülme uçuşu. Süzülme uçuşunda, uçağın havada tutunabilmesi için yeterli bir hıza ulaşması ve bu hıza göre inişe geçmesi gerekir. Süzülme uçuşuyla yapılan iniş, motor rejiminin zayıf ya da sıfır olmasına, uçağın yüküne ve tipine göre belli bir açıyla gerçekleştirilir. Sürtünme kuvvetli ne kadar zayıf olursa, iniş açısı da o kadar küçük tutulur Süzülme oranı büyük, yani sürüklenmeye göre kaldırma kuvveti oranı yüksek olan uçaklar, çok uzun bir süzülme uçuşu yapabilir. Bu durum, özellikle yelken uçuşu yapan planörlerde görülür; bunların süzülme oranı, hava akımlarının etkisi olmadan, bulundukları yükseltinin 40 katı bir yatay uzaklığa gitmelerini sağlayabilir.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.