Arama

Reislik Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2015 Gösterim: 726 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REİSLİK a.
1. Başkan olma durumu.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Mahkeme başkanlığı.

—Antropol. Sanayileşmemiş geleneksel toplumun siyasal örgütlenmesi. (En eksiksiz örneğine kara Afrika'da rastlanır.) [Bk. ansikl. böl.]

—ANSİKL. Antropol. ilkönce siyah Afrika' da gözlemlenen reislik, yaşlı bir aile reisinin etrafında yaşayan, geniş aileden türemiş gibi, görünüyor. Daha sonra bu aile, ona katılan, yabancılarla genişleyip çoğaldı. Başlangıçta bu ailenin reisi, bir rahip ya da bir büyücüydü.
Gelişmiş reislik, başlangıç dönemindeki avrupa senyörlüğüyle bazı benzerlikler gösterir: reisin çevresinde, her yerde onun peşinden gelmeye hazır yakınların, yandaşların, hizmetkârların bulunması gibi. Afrikalı reis, Ortaçağ senyörü gibi, belli miktarda araziyi kendisi için işler ve işletir. Bundan başka, pek çok armağan alır ve aşara benzer bazı vergiler toplar. En gelişmiş biçimiyle reislik, genellikle bir maceraperestler reisinin kurduğu bir krallıktır Bu durumda reislik, çoğunlukla merkezilikten ayrılır ve reis, en iyi ve sadık savaşçılarına, hayvan ve insanlarıyla birlikte araziler bağışlar. Bu örgütlenmeye, örneğin Polinezya' daki gibi başka sanayileşmemiş toplumlarda da rastlanır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

22 Ocak 2012 / taklım Soru-Cevap