Arama

Rezonans Nedir?

Güncelleme: 23 Kasım 2015 Gösterim: 1.115 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
REZONANS a. (fr. resonance). Akust., Atom tiz., Çekird. tiz., Dalga ve titr., Fiz. - ÇINLAMA

Sponsorlu Bağlantılar
—Elekt. Rezonans devresi, rezonans dolaylarında çalışan devre. (Bu devre, kendini oluşturan indüktif ve kapasitif öğenin seri ya da paralel bağlı olmasına göre, "seri" ya da "paralel" diye nitelenir.)

—Elektroradyol. Nükleer manyetik rezonans (N.M.R.), bazı atom çekirdeklerinin aynı anda hem küçük mıknatıs, hem küçük cayroskoplar gibi davranma (nükleer spin) niteliklerinden yararlanılarak anatomik görüntü oluşturma yöntemi. (Bk. ansiki, böl.)

—Elektrotekn. ve Telekom. Rezonans eğrisi, rezonans frekansı civarında salınan bir devrenin uçlarındaki gerilimi, kendisine uygulanan sinûzoidal, dönemsel salınım frekansına bağlı olarak gösteren eğ ri. || Elektriksel rezonans, bir salınım devresine, frekansı devrenin “rezonans frekansı” adı verilen öz frekansına eşit, dönemsel bir salınım uyguladığından ortaya çıkan olay. (Bk. ansıkl böl.) || Koşut ya da paralel rezonans, ANTİREZONANS’ın eşanlamlısı. || Paralel rezonans devresi, öz frekansta, eşit ve zıt işaretli reaktanslar gösteren paralel bir indüktans ve bir sığadan.oluşmuş elektrik devresi. (Bu devre, bu frekansta, çok yüksek bir gerçek empedans, ve modülü öz frekanstan uzaklaşıldıkça azalan bir karmaşık empedans gösterir.)

—Ansikl. Elektroradyol. Nükleer manyetik rezonans. Bir manyetik alan içinde, atom çekirdekleri mıknatıslanmış iğneler gibi yön değiştirirler; manyetik alanın her yön değıştırışınde, çekirdeğin yapısına ve manyetik alanın şiddetine bağlı olarak, cayroskopık eylemsizlik mıknatıslanmış her çekirdeği açısal F hızı ile (saniyedeki devir sayısı) döndürür. Aynı anda F frekanslı bir elektromanyetik alan etkili olursa çekirdek bu frekansta ortaya çıkan enerjiyi emerek rezonansa geçer. Rezonans yoğunluğu (spin yoğunluğu) uyarılan proton sayısı ile orantılıdır, yani uyarılan hacim içindeki hidrojen miktarıyla, özellikle anatomik dokuların değişik içeriğe sahip oldukları su miktarıyla orantılıdır. Organlardaki değişik su yoğunlukla rını gösterecek görüntüler oluşturmak için, manyetik yoğunluğun incelenen kesitin belli bir noktasında ya da bölgesinde toplanmasını sağlamak amacıyla manyetik alan gradyanlar yardımıyla değiştirilir. İncelenmekte olan hacmin üç boyutu içerisinde ölçü noktasını kıpırdatmak olanağı vardır, bu yöntemle dokunun su içeriği, yani aynı dokudan oluşan organların biçim ve kimyasal yapılarını saptama olanağı doğar. Böylelikle tıpta kolayca kullanılabilecek görüntüler elde edilir Bu morfolojik inceleme dışında N M.R ile sağlam bir doku, hasta bir dokudan ayrılabilir. Radyofrekans yayını birdenbire durdurulursa, gevşeme süresi denen bir süre geçtikten sonra çekirdeğin manyetik alan üzerinde hizaya girmesi ve rezonans yayını sona erer. N.M.R. ile ilk görüntüler 1977 yılında elde edilmiştir. Bugüne kadar yapılan bütün deneyler, ne nükleer manyetik rezonansın, ne radyofrekans yayınının canlı organizmalar üzerinde hiçbir zararlı etkisi olmadığını göstermiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

31 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Taslak Konular
20 Ocak 2018 / KENCISii Kimya